Zalában is sokan nem tartják be az égetési szabályokat

facebook megosztás

Egyre gyakoribb Zalában, hogy zöldhulladékkal vegyítve égetnek festékes palackokat és autógumikat. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményben figyelmezteti a lakosságot a zöldhulladék égetésére vonatkozó szabályokra. Kósi Zsolt, a testület sajtószóvivője elmondta, aki vét az előírások ellen, nemcsak a saját testi épségét károsíthatja, de pénzbüntetést is kockáztat.

Az elmúlt napokban több olyan esetben is riasztották a zalai tűzoltókat, ahol a szakembereknek szabadtéri tüzeket kellett eloltaniuk. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint volt olyan példa is, amikor zöldhulladékkal vegyítve veszélyes hulladékokat és berendezési tárgyakat égettek. A belterületeken történő égetések időpontját önkormányzati rendeletek szabályozzák, amennyiben nincs hatályos rendelet, akkor a növényi hulladék ilyen módon történő megsemmisítése tilos. A külterületi tarlóégetés csak és kizárólag növényegészségügyi okokból történhet vagy ha a hulladék megsemmisítése más módon nem oldható meg. Kósi Zsolt kiemelte, minden esetben csak száraz növényi hulladékot lehet meggyújtani, a tüzet tilos őrizetlenül hagyni, valamint a tűz irányításához rendelkezni kell megfelelő kézi szerszámokkal, például gereblyével, vasvillával és lapáttal.

– Mindenféleképpen csak növényegészségügyi okok miatt történhet az, hogy elégetjük ezeket a hulladékokat. Ez nem azt jelenti, hogy másfajta szemetet, például festékes palackokat vagy autógumikat, esetleg más környezetre káros anyagokat, például műanyagot dobunk a tűzre. Ez természetesen tilos! Sajnálatos módon Zalában az elmúlt időszakban többször volt arra példa, hogy például egy nádastűznél a tűzoltók a helyszínen több gumiabroncsot is találtak illetve volt olyan helyszín is a vármegyében, ahol például egy hűtőt égettek egy családi ház udvarán– emelte ki Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.