GasztroKanizsa: Bajai kifli, házi malomban őrölt lisztből
Frend László adventista lelkész már 30 éve foglalkozik az egészséges életmóddal. Egy előadássorozat alkalmával ismerkedett meg ezzel a szemlélettel, és hamarosan megsütötte első kenyerét, mégpedig kenyérforma híján egy kisebb fazékban. Azóta is felejthetetlen számára élete első saját kenyerének az illata.
Frend László bajai ismerősétől kapta a receptet. A lisztet saját malmában őrli… (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Időközben sok mindennel bővült a menü, és feleségének köszönhetően jól el van látva egészséges ételekkel a család. Gyakran tart előadásokat az egészség testi és lelki alapjairól, és persze igyekszik ezeknek megfelelően élni.
A család kedvenc péksüteménye, a bajai kifli receptjét osztotta meg olvasóinkkal. A kifli azért kapta a „bajai” nevet, mert a receptjéhez egy bajai ismerőse által jutott hozzá Frend László, aki az alaprecept számos változatát elkészítette már.
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 30 dkg finomliszt, 1 evőkanál só, 2,5 dkg élesztő, 0,5 liter növényi tej, 1,5-2 dl olaj, ízlés szerint magok, pelyhek.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatom egy csésze növényi tejben, közben a liszteket, a sót, a magokat, a pelyheket és az olajat összekeverem egy tálban. A felfuttatott élesztőt és a maradék növényi tejet beleöntöm az edénybe, és 5-10 percig dagasztom a tésztát. Azonnal kinyújthatjuk és formázhatjuk, elég csak egy rövid ideig keleszteni a sütés előtt közvetlenül.