Ismét terítéken a MAORT-telep állapota

facebook megosztás

Napelemek és légkondicionálók felszerelését, valamint udvari tárolók építését is kezdeményezték a MAORT-telep lakói a polgármesternél és Radics Bálintnál. Az ügy a legutóbbi közgyűlésen volt napirend. Az országosan egyedülálló, helyi védelem alatt álló tömb kapcsán, a város az állami főépítész és az örökségvédelem, valamint a Via Kanizsa Zrt. szakértőinek véleményét is kikérte. Kisebb engedményeket kaptak a lakók, de a körzet képviselője szerint folytatni kell a tárgyalásokat.    

Az előterjesztés több szegmenst taglalt, így a növényzetet, a telken belüli tárolók és a napelemek elhelyezését is. A MAORT-telepen élőkre vonatkozó szabályzatban a hőszigetelés lehetősége is kötött.

– A véleményük összefoglalva valami olyasmi volt, hogy a védelem lazítása nem biztos, hogy indokolt. De, vannak olyan felmerült szempontok, amelyek kezelése és megoldása a védett környezeten igenis lehetséges –  vélekedett Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

Nem csupán az épített környezet, de a növényzet is hangsúlyos szerepet játszik. A városrész különleges fákkal rendelkezik, ez pedig újabb szabályokhoz vezet – mondta el a városi főkertész. A közgyűlési döntés felkérte a polgármestert, hogy vizsgáltassa meg a növényzet állapotát.

–Dolgozunk azon, hogy egy olyan team álljon fel – szakemberekből álló team – értjük ez alatt az erdészeti szakemberek csoportját, akik átfogóan át tudják vizsgálni a MAORT telepi növények csoportját. Mind a közterületi, mind a magáningatlanokon lévő növények csoportját –  árulta el Konrád-Németh Cecília, a Via Kanizsa Zrt.- től a város főkertésze.

A MAORT-telep kapcsán Nagykanizsa főépítésze is állást foglalt. A jelenlegi döntés a lakossági igények összegzése után született meg.  

–A közgyűlés azért foglalkozott a rendelet módosításának kérdésével, mivel az elmúlt időszakban számos megkeresés érkezett a helyi védelem alatt álló MAORT telepen élők részéről. Voltak, akik levélben fordultak Balogh László polgármester úrhoz, Balogh Lászlóhoz, illetve mások Radics Bálint urat, a körzet önkormányzati képviselőjét keresték meg. És sokan eljöttek az ősszel megrendezett lakossági fórumra is. A felmerülő igényeket a polgármesteri hivatal munkatársai összesítették, megtörtént a szakhatóságokkal az előzetes egyeztetés, ezt követően született meg a bizonyos döntés a 24-i közgyűlésen –  hangsúlyozta Belasics Kata, a Polgármesteri szervezési csoport ügyintézője.

A határozat alapján a napelemek kérdését tovább vizsgálják, a légkondicionálók és a hőszivattyúk esetében az épülettől távolabbi, takart elhelyezést engedélyezték, csakúgy mint a talajszondás hőszivattyúk kiépítését. Még élnek a telepen igazi „olajosok”, azonban sokak szerint, a jelenlegi energiaárak miatt, muszáj haladni a korral.  

– Mi azt szeretnénk, hogy a kor követelményeinek megfelelően követnék a lehetőségeket. Most például az energia-árrobbanás úgy hozta az életet, mindenki elkezdett napelemekben gondolkodni. Ez például azért van, mert a jelenlegi állapotban, egyszerűen lehetetlen fenntartani a lakásokat –  mondta el Szalai Géza, MOL- nyugdíjas.

Radics Bálint a közgyűlésen hangsúlyozta, a kisebb engedmények mellett, a költségvetésben is el kell különíteni forrást a MAORT-telep felmérésére. A városrész szabályzatáról bővebben lesz szó mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.