Hetedszer rendezték meg a sormási bormustrát
Mustrával egybekötött borversenyt rendeztek szombaton délután a sormási IKSZT épületében. A nevezett italokat nemcsak a szakmai zsűri, de a közönség is megkóstolhatta és véleményezhette.
A szakemberek szerint a sormási borverseny – amelyet immáron hetedik alkalommal bonyolítottak le – az elmúlt években a térség egyik legjelentősebb megmérettetése lett a kimagasló minőségű nedűk miatt. Idén tizenöt gazda 37 borát minősítette a háromtagú zsűri. Czinki Ferenc szerint, a hektikus időjárás miatt a jó minőséghez elengedhetetlen volt, hogy időben szüreteljenek és megfelelően kezeljék a bort.
– Nagyon szélsőséges időjárás volt a tavalyi évben. Nagyon-nagy szárazság volt nyáron és utána csapadék jött az érés idejében. Aki idejében és nagyon jó minőségben le tudta szüretelni az eső előtt a szőlőt – a koraikat – ha utána a növényvédelem jó volt és kitartott a szőlő, akkor jó minőségű termés volt – nyilatkozta Czinki Ferenc zsűritag.
A döntnökök egy húszpontos skálán értékelték az italokat, ahhoz, hogy jól viszonyítsanak, a zsűrizés előtt kiválasztottak egy mintát, amelyhez a többi versenyben lévő bort mérték. A stábunknak nyilatkozó bortermelő, Vlasics Károly többfajta nedűvel is készült a megmérettetésre. Szerinte a 2022-es termés minősége évtizedes viszonylatban is jónak számított.
– Az idei termés olyan volt, hogy erre az évre is elfogadnám, nagyon jó volt, nálam. 2003-ban volt ilyen jó termésem és egészséges termésem. Csoda – mondta el véleményét Vlasics Károly bortermelő.
A versenyben a fehérborok közül összesen 3 kapott aranyminősítést, tizenkettőt ezüsttel, hetet bronzzal ismertek el, míg a vörösek között öt ezüstérmes és négy bronzérmes mellett egy ital érdemelt ki aranyat. A bormustráról bővebben beszámolunk későbbi magazinműsorunkban.
K.T.
(Borítókép: Kanizsa TV)