Mákos pogácsa, diós stangli és hagymás nudli Zalamerenyéről

facebook megosztás

A zalamerenyei Polai Lászlóné Eta gyakran süt kétféle süteményt is hétvégén. Mint mondja, régen nem szaggatták nagy méretűre a pogácsát, mert ha ebéd után a férfiak kimentek dolgozni a kertbe, vagy a hegyre, egy-két marokkal beraktak a zsebükbe, és ha megéheztek, akkor csak bekaptak belőle néhányat. – Sütöttünk tejfölöset és hagymásat is. A pirított hagymát, mint ahogyan a töpörtyűt, rákentük a tésztára és azután hajtogattuk meg. Abban a szegény világban sok mindent ki kellett találni. Készítettünk hagymás nudlit, hagymás mácsikot, amikor a kifőtt tésztát vöröshagymás zsírba szedtük. A mai napig is, ha hazajönnek a gyerekeim és az unokám, már előre mondják, hogy mama csinálj nudlit, de mind a kettőt. Először a hagymásból rakok az unokám tányérjára, utána desszertként a morzsás nudlit lekvárral.

A mákos pogácsa hozzávalói

50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg darált mák, 1 tojás, 1 késhegynyi sütőpor, 1 csapott ek só, 2 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 ek cukor. (Ebből 2 ek. a daráláshoz, 1 ek. az élesztő felfuttatásához kell. )

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, 10-15 percet pihentetjük, és kb. 1,5 cm vastagra kisodorjuk. Késsel megrácsozzuk, közepes szaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A diós stangli hozzávalói:

35 dkg liszt, 35 dkg porcukor, 35 dkg vágott dió, 2 egész tojás, + 2 sárgája, 1 vaníliás cukor, 1 lehúzott tk szódabikarbóna, 1 púpos tk sütőpor, 0.5-1 dl tej.

Elkészítése:

A hozzávalókat a tejjel összegyúrjuk. A tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert a porcukor miatt hamar elnedvesedik a tészta, és nagyon gyönge lesz. Erősen lisztezett gyúródeszkán egy cipót formálunk belőle. A gyufaszálnál kicsit vastagabbra nyújtjuk, és 1,5- 2 cm széles, tetszőleges hosszúságú csíkokra vágjuk. Forró sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt elkészül.

A máz elkészítése:

A tojásfehérjét 20 dkg porcukorral robotgép segítségével 15 percig keverjük. (A megadott időt fontos betartani.) A habot a kihűlt tésztára kenjük. A máz másnapra megszárad.

 

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.