Töltött csirkecomb franciasalátával és keksztekercs
Horváth Lajosné Irma évek óta készíti a család egyik nagy kedvencét, a töltött csirkecombot, melyhez egy egyszerű zsemletölteléket készít.
A zsemletöltelék hozzávalói:
4 db zsemle, 4 db tojás, só, bors, egy nagyon kevés sütőpor és nagyon sok friss petrezselyemzöld.
Elkészítése:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk és megtöltjük vele a csirkecombot. Ezután a bolti csirkepácot étolajban feloldjuk, és bekenjük vele a combokat. Sütés közben Irma alufóliát használ majd, amikor majdnem kész, akkor veszi le a fóliát a húsról és úgy pirítja tovább. Így lesz kívül ínycsiklandozóan ropogós és belül omlós. A csirke felsőcombját tartja a legfinomabbnak, ezért mindig csak azt a részét tölti meg. Ünnepekkor 14 comb kerül egy nagyobb tepsibe, a családtagok legnagyobb örömére.
Köretnek franciasalátát ajánl Irma. Mivel az unokái nagyon szeretik, nem múlhat el nála egy alkalom sem franciasaláta nélkül. Elkészítésénél a mirelit alap mellé apróra vágott almát és savanyúuborkát tesz, az egészet egy tartármártás alappal összekeveri és lehűtve tálalja.
A kekszrolád hozzávalói:
Két db 30 centis rúdhoz: fél kg háztartási keksz, egy egész kocka margarin, porcukor, rum aroma ízlés szerint és 2-3 evőkanál holland kakaópor.
Elkészítése:
Sok éves családi hagyomány és a régi recept alapján készíti el az édességet. Irma nem vásárol előre ledarált kekszet, hanem maga darálja le háztartási kekszet és kizárólag holland kakaót használ hozzá. A masszához kevés rum aromát és főzött fekete kávét kever. Ezeket összegyúrja, kisodorja és egy egyszerű, porcukorral kikevert sima vajkrémmel tölti meg. Mint azt megjegyezte: nagyon egyszerű desszert, hamar megvan, mutatós és nagyon finom. Időnként a váratlan vendégekre is gondol. Ilyenkor többet készít, és a mélyhűtőbe is tesz egy-két rudat, ha netán vendég érkezik, legyen mivel megkínálni őket.
BAKONYI Erzsébet