Elkezdődött a szelídgesztenye szezonja
A tavalyi év kedvezően alakult a szakértők szerint és remélik az idei is jó termést hoz, de ez sok tényezőtől függ.
Nagykanizsa vonzáskörzetében, Iharosberényben hatalmas ültetvények találhatóak, amik családról-családra öröklődnek. Egy helyi termelőt kérdeztünk, akiknek a családja több mint 100 éve foglalkozik gesztenyével mit érdemes tudnunk erről a gyümölcsről és mikor kezdődik a szezon.
– Ez évente változó, az időjárástól is függ legfőképpen ugye, hogy milyen nyár van, mennyi az eső, mennyi a csapadék. Szemnagysága is attól függ, meg hát a termés mennyisége is attól függ, hogy milyen nyár van. Általában ilyen október elején, de vannak a korai fák, ami már szeptember huszadika után teremnek. Mindig október első szombatján van Iharosberényben Gesztenye Fesztivál, ami nagy hagyománynak számít – nyilatkozta Kovácsné Boncz Éva iharosberényi termelő.
A gesztenye nemcsak finom és ízletes, de egészséges is. Minden megtalálható benne, amire szüksége lehet a szervezetünknek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. Kovácsné Boncz Éva megosztotta velünk, hogy mennyi mindenre lehet felhasználni a termést.
– Hát ugye tőlünk cukrászok szoktak vinni, ők első sorban gesztenyemasszának, gesztenyepürének, süteményekbe, tortákba, ugye minden félékbe felhasználják. Aztán szokták vinni, akik kimondottan gesztenyelisztet csinálnak belőle, esetleg úgy értékesítik, de hát szokták sütők is, akik vásárokon, télen piacokon ugye árulnak és megsütik a gesztenyét – fogalmazott Kovácsné Boncz Éva.
Gesztenyéből készülhet még méz, süteményeket, leveseket, húsokat is ízesítenek vele, sőt pálinkát is lehet belőle főzni. A gesztenyeszezonnal egy későbbi magazin műsorunkban foglalkozunk.