GasztroKanizsa: Fózli Szepetnekről
Szepetnekről első alkalommal neveztek be a miklósfai répafőző fesztiválra. A települést Bankáné Laski Éva, Laski Ferencné, Papócsi Andrásné, Szantner Ferencné, Végh Jenőné, Kocsis Edit és Markács Zoltán képviselte. Egy sváb répás kelt süteménnyel, a túrós táska tésztájához hasonló fózlival jelentkeztek.
A szepetneki fózliszállítók, Kocsis Edit és Markács Zoltán (Fotók: Bakonyi Erzsébet)
Elkészítése:
2 kg kerekrépát megtisztítunk, megmosunk, nagylyukú reszelőn lereszelünk. Egy kávéskanál sót keverünk hozzá, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
2,5 dl tejbe 2 evőkanál kristálycukrot szórunk, meglangyosítjuk, majd belemorzsolunk 5 dkg élesztőt, és félretesszük, amíg megkel.
10 dkg sertészsírt felolvasztunk (olajjal is készíthetjük). Egy nagyobb tálba 50 dkg lisztet, 1 csapott evőkanál sót, 1 egész tojást, 1 kis pohár tejfölt teszünk, és az olvasztott zsiradékot, valamint a felfuttatott élesztőt hozzákeverjük. Az egészet jól kidolgozzuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 4 felé vágjuk. Ezekből egyenként bucikat formázunk, letakarjuk és kelni hagyjuk.
Egy evőkanál zsírban (vagy olajban) és 1 dl tejben megpároljuk a levétől kinyomkodott répát. Közben folyton kevergetjük, nehogy leégjen. Kb. 10 perc múlva beleszórunk 7 evőkanál kristálycukrot, és félretesszük hűlni. A megkelt bucikat egyenként kisodorjuk, 4 felé vágjuk, a tészták közepére répatölteléket halmozunk, majd a széleket minden oldalról felhajtjuk. A táskákat kikent, liszttel megszórt tepsibe tesszük, és megsütjük.
A fózlis sikert aratott Miklósfán is
Amikor már szép aranysárgára sültek a fózlik, egy nagyobb tálba szedjük őket, és két konyharuhával letakarva fél óráig pihentetjük, hogy a gőzben átpuhuljanak.