GasztroKanizsa: Jéghideg eperkrémleves és házi hamburger
Kondriczné Németh Zita szeret sütni-főzni, s mivel az utóbbi időben a két fiának a hamburger a kedvence ezért megpróbálta otthon elkészíteni. Mint a képünkön is látható, sikerült a gyerekeinek meglepetést szerezni a ropogós hamburgerrel.
A főzés nélküli eperkrémleves hozzávalói:
0,5 kg eper, 0,5 tk méz, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom, 2 dl tej, 1 dl tejszín, mentalevél.
Elkészítése:
Az epret alaposan megmossuk, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit megpucoljuk, és turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a mézet, a citromhéjat, a mentalevelet, valamint a tejet és a tejszínt. Végül az egészet összeturmixoljuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, és eperrel díszítve tálaljuk.
A hamburger zsemle hozzávalói: (10 adaghoz)
1 kg liszt, 4 db tojássárgája (2 db a tésztába, 2 db a kenéshez) 10 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 4 dl tej, 7 dkg élesztő, só.
A zsemle elkészítése:
A hozzávalókat egy tálba öntjük, a lisztet, a margarint, az élesztőt, a cukrot és a sót, a legvégén pedig hozzáadjuk a langyos tejet. A hozzávalókat kemény tésztává összedolgozzuk, és 30-40 percig kelni hagyjuk. Utána legalább 10 tíz darabra osztjuk, gombócokat formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ezután fél órát kelni hagyjuk. A megkelt gombócokat egy felvert tojással megkenjük, és a sütőbe helyezés előtt a tetejét megszurkáljuk egy tűvel, hogy sütés közben ne repedjen ki a bucik oldala. Végül 200 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.
A húspogácsa hozzávalói:
60 dkg darált sertéslapocka, 40 dkg fehér kenyér, 1 dkg só, 2 db tojás, 0,5 dkg oregano, 0,5 dkg majoranna, 0,5 dkg őrölt feketebors, 8 dkg ketchup, 2 dkg mustár, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma. (A kenyeret vízbe beáztatjuk, majd kinyomkodjuk.)
Elkészítése:
A darálthúst összekeverjük a hozzávalókkal, és a zsemlénél nagyobb, vékony, kerek formákat lapogatunk belőle, hogy jól átsüljenek.
A szósz hozzávalói:
Saláta, uborka, lilahagyma, joghurt, só, kinek-kinek a kívánsága szerint.
Elkészítése:
A hozzávalókat felaprítjuk és összekeverjük.
Az összeállításnál a meleg zsemléket kettévágjuk, megkenjük a szósszal, rátesszük a húspogácsát, és máris elfogyaszthatjuk a házi hamburgerünket.
Bakonyi Erzsébet