Mintegy 70 új munkahelyet teremt a WAREMA Nagykanizsán

facebook megosztás

A cég 2020 tavaszán nyitotta meg kanizsai gyártóüzemét, amit idén új gépekkel, járművekkel és csarnokkal bővít. A vállalat ma közölt, még két üzemét érintő fejlesztésének összköltsége 11 milliárd forint, ebből a magyar állam biztosított 1,8 milliárdot, vissza nem térítendő forrásként. A projekt bejelentésén részt vett Szijjártó Péter is. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: egy Nagykanizsát komoly pozícióba helyező beruházásról van szó.

Árnyékolás- és orvostechnikai, valamint autóipari alkatrészeket gyárt a WAREMA hazánkban. A kanizsai üzemben napra pontosan két éve készült el az első műanyag eszköz. A sajtótájékoztatón kiderült: az új csarnok építése idén nyáron indul.

Az eddigi jó tapasztalatainknak köszönhetően, még 2019-ben megszületett a döntés, hogy a magyarországi tevékenységünket új szintre emeljük. Ezzel összhangban, 2020 tavaszán Nagykanizsán elkezdtünk egy új fröccsüzemet létrehozni, ahol egyrészt a kapacitásainkat rövid időn belül akartuk kibővíteni, másrészt az együttműködésünket ipari partnereinkkel és vevőinkkel kívánjuk megerősíteni – összegzett Michael Schäflein a WAREMA PT Hungary műszaki igazgatója. 

Cseresnyés Péter szerint a cég kanizsai fejlődése jól mutatja azt a pozitív tendenciát, amelynek köszönhetően megtelt a város ipari parkja. Az államtitkár, országgyűlési képviselő hozzátette: mindehhez elengedhetetlen volt a kormány gazdaságpolitikai támogatása.

– A WAREMA néhány emberrel indult, s most ott tart, hogy újabb célokat kitűzve, 60-70 főt foglalkoztatni akar majd, s egy 60-70 főt foglalkoztatni tudó céggé akar fejlődni. S ez történt Nagykanizsán, kisebb és nagyobb cégek, folyamatos építkezéssel, a már meglévő kormányzati támogatások, s a saját erő felhasználásával folyamatosan növelték eredményeiket, folyamatosan emelték a foglalkoztatottaik számát – mondta el beszédében Cseresnyés Péter. 

Szijjártó Péter arra emlékeztetett: az elmúlt 12 év alatt a kormány felépítette a munkaalapú társadalmat, amelynek köszönhetően rekordokat dönt hazánkban a foglalkoztatottság. Szerinte a kanizsai fejlesztés értékét még tovább növeli, hogy a WAREMA több más európai helyszín mellett, Kínában is jelen van, így Magyarország helyett az ázsiai országot is választhatta volna a mintegy 11 milliárdos fejlesztés helyszínéül. 

– Több komponensű, műanyag fröccsöntött termék gyártása válik így lehetővé, a teljes gyártási folyamat kapacitása nő meg. Megkezdik innen az exportra történő termelést, és mintegy 20-25 százalékban külpiacokra fognak termelni. Az ipari alkatrészgyártás fő telephelye – a WAREMA-csoporton belül – itt lesz Nagykanizsán. S a nem autóipari termékeket a vállalatcsoporton teljes mértékben, gyártás szempontjából ide, Nagykanizsára telepíti – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. 

Szijjártó Péter egyébként ma nem csak Nagykanizsán vett részt gazdasági eseményen, Kaposváron rögtön két alapkőletétélnél közreműködött: a somogyi megyeszékhelyen a Kométa 280 új munkahelyet hoz létre, 11 milliárdos állami támogatásból, valamint egy török cég üvegcsomagoló üzemet hoz létre, ami első körben 330 új munkahelyet teremt Kaposváron. Ezt 14 milliárd forinttal támogatta a kormány.

M-B.GY. 

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.