A gazdák szerint megfelelő volt a januári időjárás

facebook megosztás

Elsősorban gépkarbantartással és adminisztrációs feladatokkal foglalkoznak a megkérdezett mezőgazdasági dolgozók Nagykanizsa környékén az utóbbi hetekben. A gazdálkodók szerint a januári időjárás összességében megfelelően alakult az őszi vetések szempontjából, de kisebb havazásokat még várnak a földeken.

Több mezőgazdasági jármű is javításra szorul ebben a kiskanizsai műhelyben. Az évnek ebben az időszakában kell helyreállítani a hibákat, hogy később zavartalanul folytatódjon a munka Ács Norbert tapasztalata alapján. A gazdának ezen kívül a földeken is vannak még elmaradt tennivalói.

– Még szántunk, amire ősszel nem tudtunk rámenni, mélyfekvésű területeket hajnalban, a fagyok segítségével próbáljuk megszántani. Egyebek mellett még a földek szélét ilyenkor pucoljuk ki, hogy a folyamatosan oldalról begyalogló növényzetet, bokrokat megpróbáljuk visszaszorítani és kordában tartani – mondta el  Ács Norbert gazdálkodó.

Az idei vetőmag, műtrágya és a vegyszerek beszerzését, megrendelését bonyolítja Tislerics Antal Murakeresztúron. Mint fogalmazott, ez a hónap az irodai munkáról szól, emellett az eszközök karbantartását is alaposabban el tudja végezni ilyenkor.

Gépkarbantartás, amik elmaradtak az év közben futó karbantartások, ezekbe most egy kicsit mélyebben belemerülünk, jobban szétbontjuk a gépeket. A kisebb-nagyobb hibákat most tudjuk elhárítani, mert azért szezonban minden óra, perc, amikor egy gép kiesik műszaki probléma miatt, az hiányzik – nyilatkozta Tislerics Antal mezőgazdász.

A zalai gazdák 5-10 centiméteres hótakaróra és kisebb fagyokra még számítanak a következő hetekben, ez a talaj és a kártevők szempontjából egyaránt hasznos lenne a területeken.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.