GasztroKanizsa: Savanyú répa húsgombóccal és félhold alakú dióspogácsával
Borda Kálmánné Rózsika az alábbi ételeket édesanyja receptje alapján készítette, tőle tanulta meg a sütés-főzés fortélyait, amiket szeretne megőrizni és tovább adni. Megjegyezte, a levest saját termelésű és készítésű savanyú répából főzte.
A savanyú répa elkészítése:
A megmosott kerekrépát meghámozzuk, legyaluljuk, és egy nagy edénybe (hordóba) rétegezzük. A rétegek közé sót, borsot, babérlevelet, egész fűszerpaprikát szórunk, és rétegenként jól ledöngöljük. A tetejére nehezéket teszünk és meleg helyen 3 hétig érleljük. Ezután hűvös helyen tároljuk.
A gombócos répaleves hozzávalói:
1 kg savanyú répa, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kevés zsiradék. A hagymát és a fokhagymát lepirítjuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával, és kb. 2 l húsleves (vagy leveskockából készített lé) felével felengedjük.
A húsgombóc hozzávalói:
80 dkg darált hús, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 tojás. Ezeket összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle.
A savanyú répa felét a paprikás lébe rakjuk, ráhelyezzük a gombócokat, befedjük a répa másik felével és hozzáöntjük a maradék húslét. Lassú tűzön két órát főzzük. Amikor megfőttek a gombócok, paprikás rántást készítünk és óvatosan rázogatva belekeverjük. Tejföllel tálaljuk.
Félhold alakú diós pogácsa
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 40 dkg dió, fél csomag élesztő, fél cs. sütőpor, só, 15 dkg margarin, 10 dkg zsír, 3 cs. vaníliáscukor, kevés tej.
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sütőport és a durvára vágott diót, meg a vaníliáscukrot, majd a felfuttatott élesztőt és annyi tejet vagy tejfölt keverünk hozzá, hogy pogácsa állagú tésztát kapjunk.
Ezután ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, a tetejét meghintjük kristálycukorral, ezt jól rányomkodjuk és pogácsaszaggatóval fél holdacskákat szúrunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 oC-os sütőben kb. 15 percig ropogósra sütjük.
Bakonyi Erzsébet