GasztroKanizsa: Mindent bele leves, Stefánia vagdalttal és Lili kiflivel

facebook megosztás

Csicsek Anna fityeházi lokálpatrióta írónő ezúttal nem az írásaiba enged betekintést, hanem a konyhájába. Megosztja olvasóinkkal, hogy néz ki náluk egy kedvenc főétkezésük.

A mindent bele leves hozzávalói:

Valóban, amilyen zöldség van a kertben: petrezselyem, sárgarépa, paszternák, zellergumó, burgonya, póréhagyma, karalábé azt felhasználhatjuk. Ezeket megtisztítjuk, felkockázzuk, olívaolajon megpároljuk, felöntjük vízzel, teszünk bele egy csokor petrezselymet, zellerlevelet, lestyánt, és megsózzuk. Puhára főzzük, nem sűrítjük, nem ízesítjük tovább, mert ezeket az ízeket nem kell tovább fokozni.

A Stefánia vagdalt elkészítése:

A szokásos módon fasírozottat állítunk össze, majd őzgerincsütőt kibélelünk baconnel úgy, hogy mindkét oldalon lelógjanak a szalonnacsíkok. Ezután belehelyezzük a fasírozott egy részét, megrakjuk főtt tojással, majd betakarjuk a maradék fasírozottal, végül behajtogatjuk a szalonnacsíkokat. Szép pirosra sütjük, és a tálalásnál a bordák mentén szeleteket vágunk a rúdból. Körítésnek rizst, vagy burgonyát adunk hozzá.

A Lili kifli hozzávalói:

25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg túró, csipet só. A töltelékhez: magozott meggy, (1-1 kiflibe 2-3 szem).

A sült kiflikhez: kb. 20 dkg porcukor és 1-2 csomag vaníliáscukor.

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, hengert formázunk belőle, majd 5 cipóra osztjuk. A cipókat kör alakúra nyújtjuk. Minél vékonyabb, annál jobb, majd 12 körcikkre vágjuk. A háromszög felső oldalára 2-3 szem meggyet teszünk, majd lefelé görgetve a tésztát kiflit formálunk belőle, összesen 60 db-ot. A nyers tésztát sütőlapra helyezzük és kb. 175 fokra állított légkeveréses sütőben szép piros-barnára sütjük. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk a kifliket (Nem megszórjuk, hanem forgatjuk!)

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.