GasztroKanizsa: Padlizsánkrém és gesztenyetorta
A vendégvárás előkészületeiből általában az egész Halasi család kiveszi a részét. Ezúttal amíg a feleség, Marianna megsütötte a gesztenyetortát, addig Pál elkészítette a padlizsánkrémet. A recepteket meg is osztják olvasóinkkal.
A padlizsánkrém hozzávalói:
2 padlizsán, 1 lilahagyma, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, egy fél citrom leve, 2-3 tk mustár, sok (akár 3-4 szál) petrezselyemzöld, 2 ek puha vaj, só, bors és ízlés szerint majonéz.
Elkészítése:
A padlizsánokat megszurkálom és sütőben, kevés vizet alájuk töltve 190 fokon fél óra alatt megsütöm. Ha kihűltek, a húsukat kikanalazom, feldarabolom, de nem kell teljesen péppé zúzni. A hagymákat nagyon finomra aprítom, és nyersen belekeverem az összes többi hozzávalóval együtt, kivéve a majonézt. Ezen a ponton sózom, borsozom, majd közvetlenül evés előtt csak éppen annyi majonézt keverek bele, amitől könnyen kenhető lesz a krém.
Gesztenyetorta
A manduláspiskóta hozzávalói:
4 tojás, 40 g liszt, 20 g keményítő, 20 g darált mandula, 80 g cukor, 0,5 tk sütőpor és vanília.
Elkészítése:
Ezekből a szokásos módon - 18 cm-es formában 20-30 perc alatt -, piskótatésztát sütünk.
A gesztenyekrém hozzávalói:
25 dkg gesztenyepüré, 10 dkg vaj, 2,5 dl tejszín, 5 dkg porcukor.
Elkészítése:
A gesztenyepürét összedolgozzuk a puha vajjal. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a vajas masszához keverjük.
A szirup hozzávalói:
40 g cukor, 1 dl víz, 5 cl rum.
Elkészítése:
A cukrot a vízben felfőzzük szirup sűrűségűre (116-118°C), majd kihűtjük, és belekeverjük a rumot. Végül a tésztát kettőbe vágjuk, a sziruppal finoman meglocsoljuk, majd a krém felét rákenjük. A második tésztaréteget ráhelyezzük, majd szintén sziruppal locsoljuk. Ezután a tortát kívülről is bevonjuk a krémmel, és tetszés szerint díszítjük.
Bakonyi Erzsébet
|