GasztroKanizsa: Póréhagyma krémleves szilvásgombóccal
Tokorcsi Mária gyakran főz hús nélküli ételeket, ráadásul a hegyi birtokukon termelt növényekből. Mivel idén csak mutatóba lehetett néhány szem szilvát leszedni a fájukról, pár alapanyagot a piacon szerzett be. Ezúttal a póréhagyma krémleves és a szilvásgombóc receptjét osztja meg olvasóinkkal.
Szilvásgombóc 4 személyre:
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 40 dkg főtt, áttört burgonya, 2 csipet só, 1 tojássárgája, 5 ek olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 20 db szép nagy szilva, 5 dkg cukor, 1 tk fahéj.
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk és kockára vágva feltesszük főni. Ha megpuhult, áttörjük, és még langyosan a liszthez adjuk. Hozzátesszük a tojássárgáját, a 2 csipet sót, a 4 ek olajat, és szép sima, félkemény tésztává gyúrjuk. Amíg pihen a tészta, a zsemlemorzsát, 1 ek olajon szép aranybarnára pirítjuk, majd gyúródeszkán 5 mm vékonyra kinyújtjuk, és 10 cm-es átmérőjű szaggatóval 20 db karikát kiszúrunk belőle. A maradék tésztából nudlit készíthetünk. A szilvát kimagozzuk, a mag helyére, 1 kk fahéjas cukrot teszünk, és a nyílással lefelé a tésztára helyezzük, a széleket szépen összenyomkodjuk, és gombóccá formáljuk. A gombócokat forrásban lévő vízbe rakjuk, és ha ismét forrni kezd a víz, még 5 percig főzzük. Pirított morzsába forgatjuk, és tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral.
Póréhagyma krémleves 4 személyre:
Hozzávalók:
2 szál póréhagyma, 2 burgonya, 1 l víz, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, vagy tejföl, 1 db húsleveskocka, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 szál szárzeller.
Elkészítése:
A póréhagymát felkarikázzuk, majd a megolvadt vajra szórjuk. A felkockázott burgonyával, zúzott fokhagymával 5 percig tovább dinszteljük, majd sózzuk, borsozzuk, és felengedjük vízzel. Utána beletesszük a leveskockát, és fél óráig főzzük. Ha puhára főtt minden, botmixerrel simára turmixoljuk, hozzáöntjük a tejszínt vagy a tejfölt és pár percig még forraljuk. Tálalásnál díszíthetjük hagymakarikával, és megszórhatjuk reszelt füstölt sajttal, pirított zsemlekockával.
Bakonyi Erzsébet