Az élelmiszerek megfelelő elkészítésével elkerülhető a szalmonella fertőzés
A leggyakoribb nyári megbetegedések közé sorolják a szalmonellafertőzést. A szakértők szerint a baj az élelmiszerek megfelelő hőfokon való tárolásával, valamint elkészítésével könnyen elkerülhető.
A szalmonellafertőzés főbb tünetei a magas láz, has-, és fejfájás, valamint a hasmenés, hányás. Az utóbbi kettő esetében, amennyiben nem pótoljuk az elvesztett folyadékot, akár kórházba is kerülhet az illető – hangsúlyozta Varnava Charalambos. Az infektológus szakorvos kiemelte, a fertőzés főként a csecsemőket, kisgyerekeket veszélyezteti.
– Ha nem tudjuk főleg csecsemőknek vagy gyermekeknek pótolni a folyadékot, ha a gyerek nem iszik, hányik akkor egy gyerek két, három órán belül kiszárad. A felnőttek nem olyan gyorsan, de a gyerekek nagyon gyorsan ki tudnak száradni. Szapora szívverése van, nyirkos a bőre, sokkos állapotba kerül a folyadékhiány miatt. Ha időben kerül kórházba és pótoljuk, akkor semmi probléma nem lesz – mondta el Varnava Charalambos infektológus, gyermekgyógyász.
A fertőzés elkerülése érdekében lényeges, hogy ne legyen sokat szobahőmérsékleten az élelmiszer, illetve mindig különítsük el a nyers ételeket a készételektől – tanácsolta Kiss József, a Kaszinó Étterem üzletvezetője.
– A hűtési hőfok az nulla és öt Celsius-fok között kell, hogy legyen. Ezen folyamatosan tudjuk tárolni a nyers készítményeket, valamint a készételeket is. Lényeg, hogy ezek egy tárolási térben nem lehetnek – nyilatkozta Kiss József, a Kaszinó Étterem üzletvezetője.
Kiss József hozzátette, a szalmonellabaktérium magas hőfokon elpusztul, ezért fontos, hogy legalább 80 Celsius-fok legyen a sütési hőmérséklet.
K.R.
(Képek: Kanizsa TV)