GasztroKanizsa: Vargányás, velős pacalpörkölt és hólabda torta

facebook megosztás

Lehet tél, vagy nyár, a sánci Molnár Lászlóné Ibolya bármikor főzhet pacalpörköltet és süthet hólabda tortát a családjának. A pacal a felnőttek kedvence, míg a torta az unokáké.

Pacalpörkölt

Hozzávalók:

1 kg konyhakész pacal, ¾ kg vargánya, 30 dkg velő. A körethez újburgonya, és nyári saláta. Az abálóléhez: 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, egész bors, 3-4 szárított paprika, 3-4 babérlevél, só. A pörkölthöz: zsír, 2 fej vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, zöldpaprika, vegeta, őrölt fűszerpaprika, bors, kömény, szerecsendió, majoránna, 2-3 babérlevél, só.

Elkészítése:

A pacalt hideg vízben kétszer átmossuk, és abálólében lassú tűzön csak addig főzzük, amíg nem puhul meg teljesen. Utána lecsepegtetjük róla a vizet, és ugyanúgy készítjük el, mint a pörköltet:

A hagymát üvegesre dinszteljük, majd lehúzzuk az edényt a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, és megszórjuk őrölt paprikával. A gombát a pacallal együtt megfőzzük, és utána adjuk hozzá a hártyától megtisztított velőt. Folyamatosan kevergetve 10 percig főzzük, és már tálalhatjuk is.

Hólabda torta

A tészta hozzávalói:

6 db tojás, 25 dkg cukor,7 ek étolaj, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor és vaníliáscukor, 1 ek kakaópor, 20 dkg kókuszreszelék, tortadíszek.

A krém hozzávalói:

2 csomag vanília pudingpor, 6 dl tej, 3-4 ek kristálycukor, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor.

A csokimázhoz: 3-3 ek cukor, víz és kakaó.

A tészta elkészítése:

Először fölverjük a tojásfehérjét, majd a sárgáját habosra kikeverjük 25 dkg cukorral, és hozzáadjuk az étolajat. A lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverjük, majd átszitáljuk. A felvert habot egyenletesen hozzákeverjük, és sütőpapírral kibélelt 24 cm átmérőjű tortaformában megsütjük.

A krém elkészítése:

A pudingport a tejben felfőzzük, majd levesszük a tűzről és belekeverünk 3-4 ek cukrot. Ezután 25 dkg vajat 20 dkg cukorral összemixelünk, és a kihűlt masszával elkeverjük.

Végül a tortát 3 lappá szeleteljük, a krémmel az oldalával együtt bekenjük. A cukorból, a vízből és a kakaóporból a tűzhelyen mázat készítünk, amit 5 dkg vajjal összekeverünk. A torta oldalát kókuszreszelékkel megszórjuk, a tetejére rácsorgatjuk a csokoládét, s miután megszilárdul, színes tortadíszekkel kidíszítjük.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.