GasztroKanizsa: Palóc leves könnyű epres desszerttel
Marczin Jenőnét sokan ismerik Kanizsa környékén is, hiszen nem csak a Bajcsai Nyugdíjas Klub elnöke, hanem a helyi Rezedák dalkör vezetője is. Azt ugyan nem tudjuk róla, hogy palántázás, vagy kapálás közben énekel-e, de az biztos, hogy a kerti tevékenység szünetében be-beszalad a konyhába ebédet főzni. A palóc leves és az epres desszert receptjét osztja meg olvasóinkkal.
A palócleves hozzávalói 4 személyre:
50 dkg kockázott ürühús, aki nem szereti készítheti sertésből is. Egy nagy fej vöröshagyma, zsír, pirospaprika, só, bors, őrölt kömény, fokhagyma, Erős Pista, babérlevél. Továbbá 30 dkg zöldbab, 5 db burgonya, ételízesítő, tejföl, zöldségzöldje, a rántáshoz liszt.
Elkészítése:
A vöröshagymát zsíron megpároljuk, pirospaprikával megszórjuk, majd a húst beletesszük, sóval, borssal, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, Erős Pistával, babérlevéllel ízesítjük, és az egészet puhára pároljuk.
A zöldbabot és a burgonyát feldaraboljuk. Előbb a zöldbabot, hogyha félig megpuhult a kockára vágott burgonyát tesszük a húshoz. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi levest szeretnénk és ételízesítővel megszórjuk. Végül egy kis zsemleszínű rántást, valamint tejfölt teszünk bele és apróra vágott zöldségzölddel megszórjuk.
Könnyű epres desszert
Egy nagy gáztepsis adag hozzávalói:
30 dkg cukor, 30 dkg liszt, fél csomag szalakáli, 1,5 dl tej, 1,5 dl olaj, 6 db tojás.
Elkészítése:
A tepsit kikenjük zsírral és liszttel megszórjuk. A tojások sárgáját és a fehérjét külön felverjük majd összevegyítjük az anyagokat és előmelegített 180-200 fokos sütőben megsütjük.
Ha kihűlt a tészta, egy nagy poharas tejföllel megkenjük a tetejét és kisebb eprekkel megrakjuk. Az eperszemekre krémet öntünk.
A krém hozzávalói:
20 dkg cukor, 2 csomag vanília pudingpor, 2 db eperízű italpor, 7 dl víz.
Elkészítése:
A cukrot, a pudingport, az italport a vízzel felfőzzük, és még melegen ráöntjük az eperre és elsimítjuk. Hűtőbe tesszük és 10 perc múlva tálalhatjuk.
Bakonyi Erzsébet