A magyarok bejövetelének 1125-ik évfordulóján futottak és túráztak

facebook megosztás

Első alkalommal szervezett  "Hétmagyar" Emléktúrát és Toronyfutást az Aranykor Egyesület. A szombati eseményen 11,25 kilométert tettek meg a résztvevők.

Már kora reggel melegítettek a futók szombaton Újudvaron. Az Aranykor Egyesület tagjai a hét honfoglaló törzs vezetőinek emléke előtt adóztak a túrával. A táv hossza sem véletlen, hiszen 896 óta 1125 év telt el, így pontosan 11,25 km-re tervezték a "Hétmagyar" Emléktúrát és Toronyfutást. Eredetileg több programot is szerettek volna a szervezők, de a vírushelyzet miatt azokat ezúttal nem tarthatták meg.

– Program sajnos a pandémia miatt nem lehet. Szerettük volna mindenféle hagyományőrző dolgot ideszervezni, de a pandémia lefújta ezt. Mindenesetre a túrát megtartjuk. Betartunk minden szabályt, de sajnos most csak ez van, futás és túra – mondta el Farádi-Veres Klemencia, az Aranykor Egyesület elnöke.

A lelkes túrázók Vörös András vezetésével meneteltek Magyarszentmiklóstól egészen az újudvari TV toronyig. A csapatot egy elágazásnál sikerült elcsípnünk, ahol a rövid pihenő alatt a túravezető elmondta, hogy fontos célja van az emléktúrának, hiszen egy olyan jeles dátumra hívja fel a figyelmet, amit a társadalom jelentős része már elfelejtett.

– Az AK Aranykor mozgalom zászlajára tűzte azokat a jeles történelmi napokat, amelyek jellemzően nem méltó módon vannak megünnepelve és kicsit úttörőként ezeket vállalják. Úgy gondolták, hogy egy közösségi élménnyel gyarapítják Nagykanizsa város kulturális életét, és toborozták a résztvevőket – nyilatkozta Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.

Szinte minden korosztály megtalálható volt a rendezvényen, a gyermekektől egészen a nyugdíjasokig. A nap végén a túrát és a futást teljesítők érmet kaptak, a legjobbakat pedig kupával is jutalmazták.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.