GasztroKanizsa: Shakshuka, pavlovka tortácskákkal
Az anyák napját kerti sütéssel, grillezéssel ünnepelte a Petró család. A vacsora mellé köretnek shakshukát, vagy izraeli lecsót készítettek. S mivel Gergő unoka imád sütni-főzni, közösen sütötték Ági mamival a tortácskákat.
A shakshuka (izraeli lecsó) hozzávalói:
40 dkg hámozott paradicsom, 2 db paradicsom, 4 db tojás, 2 db kaliforniai paprika, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, 1 mk római kömény, só, bors.
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, majd a hagymát apróra, a paradicsomot kockákra, a paprikát pedig karikákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, tegyük bele a hagymát és dinszteljük meg. Utána mehet hozzá a zúzott fokhagyma és a paprika is. Pároljuk kis ideig, majd fűszerezzünk. Ezután adjuk hozzá az összes paradicsomot és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Ha már jó lecsós, akkor négy mélyedést alakítunk ki benne és beleütjük a tojásokat. Ismét fedő alatt főzzük tovább a "lecsót", amíg a tojás is megdermed. Végül petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Feta sajttal és további zöldséggel is bolondíthatjuk. Kínálhatunk mellé pitát vagy kenyeret.
A pavlovka tortácskák hozzávalói:
5 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 2 tk étkezési keményítő, 1 ek citromlé, fél vaníliarúd vagy vanília aroma
A krémhez:
25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 1 lime leve és reszelt héja, 3 ek cukor, gyümölcsvelő.
Tálaláshoz:
csokoládé
Tortácskák elkészítése:
A tojásfehérjét felverjük, ezután hozzáadjuk a cukrot és a fél vaníliarúd kikapart belsejét is, majd tovább verjük. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt, a citromlét és tovább keverjük. Négy kört rajzolunk egy sütőpapírra és kissé beolajozzuk. A habot kikanalazzuk a rajzolt kör közepére, amibe mélyedést csinálunk. 140 fokon 70 percig sütjük úgy, hogy közben nem nyithatjuk ki a sütőt. Ha elkészült, egy fakanállal kitámasztjuk a sütőajtót és a kis tortákat egy éjszakán át hagyjuk a sütőben kihűlni.
A krém elkészítése:
A cukrot és a lime levét hozzáadjuk a mascarpone-hoz és alaposan elkeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínhab harmadát is, hogy fellazuljon.
A maradék habot csak ezután forgatjuk bele, nagyon óvatosan. Elkészítjük az epervelőt: összemixeljük az epret és átszűrjük egy apró lyukú szűrőn, hogy ne maradjon bent mag. Közvetlen tálalás előtt a kis tortácskákat megkenjük a mascarpone-val, leöntjük az epervelővel és csokival díszítjük.
Bakonyi Erzsébet