GasztroKanizsa: Dióbundába bújtatott rántott pontypatkó, majonézes tojássalátával és keksztekerccsel

facebook megosztás

A Keleti városrészben élő Tóth Juditék asztalára gyakran kerül az alábbi étel-összeállítás. A sütés-főzésben Judit mindig számíthat a férje, Gyuri közreműködésére is.

Hozzávalók:

10 db tojás, 1,5 dl majonéz, 2 ek tejföl, só, fehérbors, 1 csomag zöldhagyma, kevés gyömbér, kevés mustár és citromlé.

A panírozáshoz: 5 dkg darált dió, 25 dkg zsemlemorzsa, só, fehérbors, liszt és tojás.

Elkészítése:

A házitojásokat keményre főzöm, s közben elkészítem a majonézes alapot. Ehhez a majonézt összekeverem a tejföllel, a sóval, a borssal, az apróra vágott gyömbérrel, a mustárral, a fölaprított zöldségzöldjével és egy kevés citromlével, hogy ne legyen savanyú. Végül az egészet összekeverem, és hozzáadom a kihűlt, felkockázott tojást. A tálat lefedem és egy éjszakára hűtőszekrénybe rakom. Másnap, amikor tálalásra kerül a sor, megmosom a fejessalátát, melynek a leveleire helyezem a tojássalátát és a pontypatkókat. A tetejét díszíthetjük felszeletelt retekkel, apróra vágott zöldségzöldjével, metélőhagymával, paradicsommal, vagy amit éppen találunk a hűtőszekrényben. A pontyszeletek tetejére citromkarikákat rakhatunk.

A panírozáshoz a darált diót összekeverjük a zsemlemorzsával. A halszeleteket besózzuk, enyhén megszórjuk borssal, végül beleforgatjuk a lisztbe, a felvert tojásba és a diós panírba, majd kisütjük.

A keksztekercs hozzávalói:

40 dkg darált háztartási keksz, 1 dl erős fekete kávé, fél dl rum vagy rumaroma, 1 ek sárgabarack lekvár, 20 dkg porcukor, 1 ek kakaópor.

Elkészítése:

Ha a hozzávalókat összekeverjük, közepes keménységű masszát kell kapnunk. Ha esetleg túlságosan tömör állagúra sikerülne, akkor öntsünk hozzá egy kevés hideg tejet.

A krém elkészítéséhez 20 dkg puha margarint kikeverünk 10 dkg porcukorral és 5 dkg kókuszreszelékkel. A gyúródeszkára helyezett folpack fóliára ráöntjük a kekszes masszát, és sodrófával fél cm vékonyra nyújtjuk. Ha ragadna, szórjuk meg egy kevés kókuszreszelékkel vagy darált keksszel. A kinyújtott massza széleit vágjuk le úgy, hogy szabályos téglalapot kapjunk. Ezt kenjük meg a vajkrémmel, majd óvatosan tekerjük fel. Végül a tekercset szórjuk be kókuszreszelékkel, és éjszakára tegyük hűtőbe.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.