Egész évben érdemes kiegyensúlyozottan táplálkozni
A kora tavaszi napokban álmosabbnak, kimerültebbnek érezhetjük magunkat. A szakértők szerint a tavaszi fáradtság egy általános jelenség, ami betudható a kiürült vitaminraktáraknak és a mozgásszegényebb életmódnak.
A téli időszakban a kevesebb napos óra, a kevesebb zöldség és gyümölcsválaszték miatt tavasz elejére rosszabb kedvűnek, fáradékonyabbnak, álmosabbnak érezhetjük magunkat. A dietetikus szerint télre az anyagcserénk lelassul az energiadúsabb, de vitaminszegényebb ételek miatt. A szakértő hozzátette, ha szeretnénk elkerülni a tavaszi fáradtság tüneteit akkor érdemes egész évben kiegyensúlyozottan táplálkozni.
– Első és legfontosabb szempont az egészséges táplálkozás, ez nem csak a téli időszakra vonatkozik, hanem minden egyes hónapra. A legjobb hogyha életmódszerűen történik az egészséges táplálkozás és nem csak kúraszerűen, mert ilyenkor, amikor valaki kiegyensúlyozottan táplálkozik, akkor nagyobb valószínűséggel minden vitamin, nyomelem, ásványi anyag bejut a szervezetébe, és hiánybetegségek-, állapotok nem fognak kialakulni – nyilatkozta Márfi Kinga dietetikus.
A tavaszi fáradtság elkerülése érdekében fogyasszunk minél több vitaminban és ásványi anyagban gazdag élelmiszert, friss, szezonális zöldséget és gyümölcsöt. Ilyenkor különösen fontos, hogy pótoljuk az immunrendszer számára a legfontosabb vitaminokat, hangsúlyozza a Kiskanizsai Gyógyszertár vezetője.
– Ez egy átmeneti állapot és lehet kezelni. Egyrészt a vitaminraktárak, döntően a B vitaminraktárak feltöltésével, illetve okozhatja vas és magnézium hiány is az ilyen állapotot. Illetve ilyenkor javasolt a szervezet mozgósítása, tehát sportolni a szabadban – mondta el Tóth Gábor, a Kiskanizsai Gyógyszertár vezetője.
A szakértők szerint a változatos és kiegyensúlyozott étkezés mellett a rendszeres testmozgást is fokozatosan iktassuk be a napi rutinba.
K.R.
(Képek: Kanizsa TV)