A lisztkukac lehet a jövő élelmiszere
Emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a lisztkukacot az EU élelmiszerbiztonsági hatósága. A szervezet ugyanis, a világon elsőként állapította meg, hogy a lisztkukac emberi fogyasztásra alkalmas, mindemellett pedig fenntarthatóbb is.
Igen! Jól látták! A Kanizsa Televízió stúdiójában Vörös András megkóstolta a lisztkukacot és nem csak a szárított formában. Elmondása szerint ő nem bánná azt a változást, ha hamarosan a vendéglők étlapjaira is felkerülnének a lisztkukacból készült ételek, mint a lisztkukac-burger vagy a lisztkukac-muffin. A rovarlárvák élelmiszeripari alkalmazása ugyanis szerinte nem csak környezeti, hanem gazdasági előnyökkel is jár.
– Én nagyon szurkolok annak, hogy ez bekövetkezzen, ugyanis a világ élelmezése szempontjából ez egy nagy előrelépés lenne. Ha nem csak minden harmadik ember fogyasztana életmód szerűen rovarokat, hanem az a másik kétharmad is. Az sokkal szerencsésebb lenne. Nem élnénk annyira fel az erőforrásainkat és sokkal több egészséges módon előállított élelemhez juthatnánk hozzá – mondta el Vörös András.
A kutatók szerint a lisztkukac helyettesítheti a hagyományos állati fehérjeforrásokat. Kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek és kevesebb üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményeznek. Így ezek az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot. Kolléganőnk szerint is egész tűrhető az íze a rovarnak.
– Komolyan rosszabbra számítottam. Valahol azt olvastam, hogy olyan, mint a mogyoró, az kicsit túlzás. Nem mondom, hogy rászokok, de rosszabbra számítottam határozottan. Száraz, sós – fogalmazott Kálovics Rebeka.
Valószínű, hogy nem a jövő héten kerül fel az étlapokra a lisztkukacos menü, de az emberi kíváncsiság azért hajthatatlan. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy kamerán kívül kollégáink közül többen is ráharaptak a kis tálban levő kukacokra.
H.R.
(Képek: Kanizsa TV)