Farsangi szalagos fánk: úgy kell kidolgozni a tésztát, hogy a plafon csöpögjön

facebook megosztás

Nagy figyelmet, meleget és minőségi, jó alapanyagot igényel az igazi szalagos fánk elkészítése. A vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó farsangi időszaknak elengedhetetlen kelléke a fánk. Az édes sütemény fortélyainak megismeréséhez Bogatin Sándornétól kértünk segítséget.

Édesanyjától tanult fánkot sütni Bogatin Sándorné. Az eszteregnyei Őszirózsák dalkör tagja a sütemény elkészítésének egyik lehetséges hibafaktoraként említette, hogy sokan nem megfelelő hőmérsékletű és minőségű olajban sütik ki a fánkot. Hozzátette, sok múlik a kelesztésen és a dagasztáson is. Szerinte nagy igazság van abban a régi mondásban, miszerint: úgy kell kidolgozni a tésztát, hogy a plafon csöpögjön.

– Belekevertem már a sót, majd nekiállhatunk kidolgozni. Én 1 kilóhoz 7-8 deci tejet szoktam felhasználni. De itt is sok múlik azon, hogy milyen a liszt minősége, hiszen attól függ, hogy miként veszi fel a tejet. Nem öntöm hozzá egyből az egészet, kicsit közben is adok hozzá. S amikor ezt jól kidolgozzuk, hozzáadjuk a citromhéjat és az olajat –  mondta Bogatin Sándorné.

Az eszteregnyei csoport tagjai régóta részt vesznek a fánkfesztiválon, így ott is sokan megkóstolhatták már Bogatin Sándorné süteményeit. A tervek szerint erre idén is lesz lehetőség, bár a vírushelyzet miatt ezúttal nem a megszokott formában rendezik az országos szinten is egyre népszerűbb kanizsai gasztrokulturális eseményt.

– Nem az a forma lesz, mint ami eddig volt. Sajnos online lehet majd jobban megnézni a programokat. Lesz lehetőség majd a helyszínen is kóstolni, de nagyon kis mennyiségben. 13. alkalommal is ott leszünk, mindig így van ez, hiszen nagyon szeretjük ezt a rendezvényt. Ugyanis egy nagyon jó társaság alakult ki, a Kodály-művház igazgatónője, Kámánné Szép Terézia nagy lelkesedéssel készít és vár és fogad bennünket – tette hozzá Bogatin Sándorné.

A mostani vírusidőszakban az eddigieknél többen próbálkozhatnak fánkkészítéssel. Jó tanácsként Bogatin Sándorné még hozzátette: sütéskor csak annyi tésztát rakjunk a lábosba, hogy kényelmesen meg lehessen őket forgatni. A sütemény elkészítésének főbb részleteit a Kanizsa TV mai Kommentár Nélkül című műsorában nézhetik meg az érdeklődők.  

M-B.Gy.

(Borítókép és fotók: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.