Halászlé lustaasszony rétessel
Közös főzésre, bográcsban készülő halászlére hívta meg még korábban a barátait Barbély Ferenc. A koronavírus-járvány miatt az összejövetelt ugyan el kellett halasztani egy időre, de a házigazda senkit se hagyott cserben. Hozzáfogott egymaga a főzéshez, és az adagokat elszállította a barátainak. Ferenc párja Böbi, a lustaasszony módjára, gyorsan elkészíthető almásrétest csomagolt a halászlé mellé.
Hozzávalók 10 személyre:
2 kg ponty, 1 kg süllő vagy kecsege, 1 kg harcsa, 5 dkg só, 50 dkg vöröshagyma, 5 dkg pirospaprika, 20 dkg paprika, 20 dkg paradicsom.
Elkészítése:
A megtisztított hal belsőségeit, az ikrát és a haltejet félrerakjuk. A törzseket kifilézzük, a halhúst kockára vágjuk, majd pirospaprikával és egy kis sóval alaposan bedörzsöljük, és letakarva hűtőbe tesszük.
A hagymát vékony karikákra vágjuk és a vízbe szórjuk. A halfejeket és a halcsontokat belerakjuk, egy evőkanál sót adunk hozzá és felforraljuk. A megtisztított paprikát, paradicsomot beledobjuk, és 2 órán keresztül főzzük. Ezután a tűzről lehúzzuk, leszűrjük, majd a hagymát és a csontokról lefejtett halhúst szitán a leszűrt lébe tesszük.
Az így kapott sűrű halalaplét felforraljuk, majd a pácolt halkockákat és a belsőséget 6-7 percig főzzük benne. Erős paprikával díszítve tálaljuk.
A lustaasszony rétes hozzávalói:
30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 cs. vaníliáscukor, 20 dkg porcukor, 0,5 kg túró, 10 dkg margarin, 10 dkg mazsola, 0,5 l tej, 3 nagyobb méretű alma, 3 db tojás.
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral, a vaníliáscukorral és a porcukorral összekeverjük. Egy tepsit a margarin felével kikenünk, beleszórjuk az összekevert liszt felét, rászórjuk a mazsolát és a túró felét. Az almát vékonyan ráreszeljük, majd ismét jöhet a túró és a liszt.
A tojásokat összekeverjük a fél liter tejjel, s egyenletesen ráöntjük a tésztára. Végül a tetejére rászeleteljük a margarint és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük a tésztát.
Bakonyi Erzsébet
Fotó: Kanizsa