GasztroKanizsa: Édes burgonyahajó vegán tortaszelettel
Koller Jutka, a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője nem a magyaros, hagyományos, hanem a különleges ételeket kedveli és készíti el a konyhában. Úgy is mondhatnánk, hogy a reform étkezés híve. Nemcsak azért, mert divat, hanem azért, mert kora gyermekkora óta ezeket az ételeket szereti.
Nem tért át semmilyen diétás táplálkozásra, de amerre megy, mindenhol ezeket az ételeket részesíti előnybe. Vendégségben elfogyasztja a húsos ételeket, otthon csak minimális mennyiségű húst használ fel. Halat viszont rendszeresen fogyaszt. Különösen örül azoknak a hétvégéknek, amikor a 6 éves unokája, Szonja nála tartózkodik. A kislány is kedvet kapott Jutka mamától a főzéshez. Élvezettel ügyködik ő is a konyhában. A saját eszközeivel felveri és süti a tojást, összekeveri a krémet, bepanírozza a húst.
Az édesburgonya hozzávalói:
Édesburgonya, csicseriborsó, bébi spenót, só, bors, fokhagymasó.
Elkészítése:
Az egész burgonyát a héjában 30 perc alatt megsütjük, majd kettévágjuk és kikanalazzuk a belsejét. Utána 2 percre visszatesszük a sütőbe, hogy roppanós legyen a héja. Közben a konzerv csicseriborsót és a spenótot külön edényben olívaolajon megdinszteljük. Ízesíthetjük a fűszerekkel, majd az egészet összekeverjük és megtöltjük vele a burgonyát. Végül a tetejét reszelt sajttal megszórjuk.
A főzésnél Jutka a zöldfűszereket részesíti előnyben, a bazsalikom, a kakukkfű, az oregánó, a menta, a koriander szinte egész évben megtalálható nála a konyhaablakban. A napokban grillzöldséget készített padlizsán, cukkini, sárgarépa, cékla felhasználásával, ami éppen volt a hűtőben. A zöldségeket különböző formákra vágva megszórta rozmaring ággal, bazsalikommal, kakukkfűvel, letakarta alufóliával és már mehetett is a sütőbe.
A vegán torta hozzávalói:
A torta aljára: 15-15 dkg darált dió, aszalt szilva, 5 dkg vegán csokis protein és 50 ml kókusztej.
A tetejére: 10 dkg 99%-os étcsoki, 25 gr mogyoróvaj, kókuszreszelék.
Elkészítése: Az összetevőket összegyúrjuk, formába öntjük és dekoráljuk.
Bakonyi Erzsébet
Fotó: Bakonyi Erzsébet