HACSuNK vagy nem HACSuNK? – Ami ebben az évben történt, avagy 400 millió forint a tét

facebook megosztás

A legutóbbi önkormányzati ülésen egy-két fél mondatból és utalásból lehetett megtudni, hogy a Városfejlesztő Kft. kölcsönt adott a Református Egyháznak vagy annak nagykanizsai lelkészének. Azóta már egy hosszú nyilatkozat is megjelent más sajtótermékekben, melyekben a helyi lelkész szerint az a közel tízmillió forint nem kölcsön volt, hanem előleg, amit egyébként is rövid időn belül visszafizet.

Miután kiderült, hogy ennek különleges pénzügyi tranzakciónak a szálai a HACSUNK-ig érnek, úgy gondoltuk, hogy összeszedjük mindazt, amit erről a szervezetről tudni lehet. Az év elején került elő, hogy az önkormányzat vezetésével, a polgármester konzorciumi elnöksége mellett egy civil szervezetek, gazdasági szervezetek és közszféra néhány résztvevője által életre hívott szerveződés közösségi célok koordinálására, lebonyolítására, támogatására 400 millió forint pályázati pénzhez jutott.

Január óta...



A HACSuNK által koordinált ügyek részleteit szerette volna az ÉVE-frakció megismerni...

Januárban kezdett a HACSUNK tevékenysége világossá válni, amikor térítésmentesen kérték a Zrínyi utcai, egykori Piért-raktár épületét. Itt ifjúsági központot szerettek volna kialakítani, amit az ellenzéki többség támogatott volna, csak nem ott. Ezen az ülésen a református lelkész képviselte a munkaszervezetet, bár ennek akkor - információink szerint - már egy nagykanizsai polgári alapítvány elnöke volt a vezetője. Közben már azt is tudni lehetett, hogy a 400 millió forintos összeg egy keret. Ebből 60 milliót költhetnek a tagok a munkaszervezet működésére, 340 millió forintra pedig az eredeti célhoz illeszkedő pályázatokat kell kiírniuk és elbírálniuk. Ennek részleteit szerette volna az ÉVE megismerni, de közbejött a koronavírus. A járvány keresztülhúzta az ellenzéki többség szándékát.

Hátralépés



A polgármester közleménye szerint hátralépett, a HACSuNK tagkizárásról döntött...

Május 27-e volt az a nap, amikor nagyot fordult a kocka. Ezen a napon a város polgármestere a közösségi oldalán tette közzé ezt a bejegyzést: „A mai napon részt vettem konzorciumi elnökként az alulról szerveződő Helyi Akció Csoport Nagykanizsa (HACSuNK) tagságának ülésén, ahol hátrébb lépve átadtam a helyemet és az önkormányzati intézmények vezetőinek helyét a közszféra más intézményeinek, hogy a szervezet által képviselt nemes célok ne essenek áldozatul politikai ellenfeleink öncélú akaratának.”

Ugyanezen a napon a HACSUNK is kiadott egy közleményt, melyet nem tudjuk, hogy ki jegyez, mert nevet nem írtak alá. Ebben leírták, hogy az önkormányzat és cégei helyére az önkormányzattól független tagokat léptettek be. Indoklásul azt hozták fel, hogy a januári ülésen az ÉVE frakcióvezetője a működésüket ellehetetlenítő, a szervezet megszüntetését előre vetítő döntést helyezett kilátásba.

Van lóláb? Ha igen, kilóg?



A református lelkész hirtelen szükségesnek tartotta a magyarázkodást...

Ezután csak egy-két elejtett kiszólásban szerepelt a HACSUNK, egészen addig, míg elő nem került a közel tízmillió forintos hitel/előleg ügye. Azt, hogy a Városfejlesztő Kft milyen pénzügyi technikával fizette ki a munkaszervezet számláját, már vizsgálja az illetékes bizottság, így ennek részleteit még nem ismerjük. Azt azonban igen, hogy miután az ÉVE frakcióvezető-helyettese az augusztusi ülésen utalt erre a tranzakcióra, a református lelkész hirtelen szükségesnek tartotta a magyarázkodást. Ez keltette fel szerkesztőségünk érdeklődését, és megnéztük a HACSUNK honlapját. Egy 76 oldalas dokumentumra bukkantunk, mely a hangzatos „Helyi közösségi fejlesztési stratégia” címet viseli. Úgy tudjuk, hogy az a bizonyos tízmillió forint ennek az írásnak az elkészítésére kellett.

Kirúgás vagy hátralépés?

Ennek a dokumentumnak az 56-57. oldalán érdekes, a történet néhány elemét felülíró információkat lehet találni. A stratégia megvalósításának szervezeti és eljárási keretei című fejezet két határozattal indít. Az egyikben ezt írják szó szerint:

4/2020. számú határozat: A HACSuNK Helyi Akciócsoport a HACS tagok kizárásra irányuló indítvány alapján úgy határozott, hogy az alábbi konzorciumi tagok kizárásra kerülnek: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., Kanizsai Kulturális Központ, Thúry György Múzeum, Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. Egyúttal döntött az új tagok bevonásáról is, így a következő szervezetek kerültek bevonásra: Nagykanizsai Tankerületi Központ, Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Kanizsai Dorottya Kórház, Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, EZÜST AKÁC Tervező és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság.” Eszerint az önkormányzat és cégei nem hátraléptek, hanem a HACSUNK többsége kizárta a városi érdekeltségeket. Ezek helyére másokat léptettek be. Így a kormánypártokhoz köztudottan közelálló tagok alkotják a szerveződés jó részét. A dokumentumból az is kiderül, hogy jelenleg a konzorcium vezetését a KULCS Egyesület látja el, elnöki pozícióját pedig Lehota János tölti be.



Az önkormányzat alkalmazottja, a KULCS Egyesület elnöke

Lehota János az önkormányzat alkalmazottja, a polgármesteri kabinet vezetője. Bár a szavazásról nincsenek hírek, de a dokumentum egyértelműen leírja, hogy a hivatali alkalmazottat akkor választották elnökké, amikor amikor az önkormányzatot és cégeit kizárták.

A történet egyelőre itt ér véget, de biztosak lehetünk abban, hogy nem most írtunk utoljára a HACSUNK-ról.

Tar Mihály  

Fotó: Kanizsa Újság archív

(Borítókép: Az egykori Piért-raktár épülete)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.