GasztroKanizsa: Cakkom- pakk leves túros-meggyes palacsintával

facebook megosztás

Balassa Anita a festői szépségű Becsehelyen lakik, és a Rozella kert tulajdonosa. Családjával zöldségek, gyümölcsök termesztésével és feldolgozásával foglalkoznak. Házias ízvilágú termékeikkel - szörpök, lekvárok, befőttek, savanyúságok, paradicsom és almalé - a régi falusias ízeket próbálják feleleveníteni, bemutatni. Az alábbi recept hozzávalóiért csak ki kellett neki lépni a kertbe.

Cakkom-pakk leves

Hozzávalók:       

Sárgarépa, petrezselyem, zöldség és zeller zöld, újburgonya, karfiol, cukorborsó, őrölt paprika és só. A levestésztához tojás és liszt.

Elkészítése:

Apróra vágjuk a sárgarépát, a burgonyát, a petrezselymet, a zöldség és a zeller zöldet. Felteszünk egy fazék vizet forrni és belerakjuk a zöldségeket. Amikor forrni kezd, beletesszük a többi hozzávalót, a sót, a késhegynyi pirospaprikát, végül a tojásból és lisztből frissen gyúrt reszelt tésztát. Miután egyet forr, már tálalhatjuk is a levesünket.

Túros meggyes palacsinta

Hozzávalók:

1 kg liszt, 4 tojás, 2 teáskanál só, 10 dkg cukor, 1,5 l víz, 25 dkg túró, 1 kis üveg magozott meggybefőtt, 1 tojás, 5 dkg cukor.

Elkészítése:

Tegyük egy keverőtálba a tojást, a cukrot és a sót. Robotgéppel kezdjük el keverni, majd folyamatosan adjuk hozzá a lisztet és a vizet. Addig keverjük, míg sima palacsintatésztát nem kapunk. A tészta akkor jó, ha állaga a főzőtejszín sűrűségéhez hasonlít. Ha szükséges, kis vízzel hígíthatjuk. Ezután forrósítsuk fel a palacsintasütőnket, és kanalazzunk bele a tésztából kb. fél merőkanálnyit. (Én minden egyes palacsinta kisütése előtt egy kis kanál olvasztott zsírral meglocsolom). Közepes lángon mindkét oldalát megsütjük és a tányérra borítjuk. A tojást felverjük a cukorral, belekeverjük a túrót és az egy kanálnyi tejfölt. Végül a megsült palacsintákat megtöltjük a túróval, szórunk rá meggyet, feltekerjük és finom meggylekvárral tálaljuk.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.