GasztroKanizsa: Húsos krokett, cseresznyehabos piskótával
Janda Nikolettának nem kellett sokat gondolkodnia azon, hogy mit főzzön hétvégére. Egy régi recepteskönyvét lapozgatva lelt rá a húsos krokett receptjére.
Hozzávalók:
50 dkg héjában főtt burgonya, 50 dkg darálthús, 2 db tojás, 1,5 dl tej, 1-2 ek. liszt,1 kisebb fej nagyon apróra vágott vöröshagyma, petrezselyemzöld, 1-1 púpozott mokkáskanál sütőpor és szerecsendió, só, bors, ízlés szerint zsemlemorzsa és olaj. A krumplikat meghámozzuk, összetörjük és hozzáadjuk a husit, a hagymát, a tojást, az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket, a sütőport, liszttel meghintjük és a tej felével jól kidolgozzuk, majd a tej másik felével addig keverjük, amíg az egészet fel nem veszi. Ezután nedves kézzel megformázzuk és a morzsába beleforgatjuk. Felhevített, bő kókusz, vagy napraforgóolajban aranybarnára sütjük. Tartármártással, salátával tálaljuk.
Niki véleménye szerint a legfinomabb piskótát gyöngytyúktojásból lehet készíteni, de ennek híján most kacsatojást használt fel. Tisztában van vele, hogy sokan félnek tőle a szalmonellafertőzés miatt, de ha jól megsütjük, akkor nem lesz tőle semmi bajunk – tanácsolta.
A cseresznyehabos piskóta hozzávalói:
6 db kacsatojás, 6 ek. cukor, 6 ek. liszt, 1 csomag sütőpor, 1 vaníliáscukor.
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, de ne ijedjünk meg, mert a kacsatojást tovább kell mixelni, amíg kemény habot kapunk. A sárgájába mehet a cukor és a vaníliáscukor ezt habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet, a sütőport, és a végén finoman beleforgatjuk a tojásfehérjét. 200-fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A cseresznyehab hozzávalói:
Fél kg fagyasztott cseresznye, egy kis doboz cukrászhab, 1 ek. kristály, és 2 csomag vaníliáscukor.
Elkészítése:
A cukrászhabot habverővel vagy robotgéppel felverjük, a fagyasztott cseresznyét kiolvasztjuk, pürésítjük, ízlés szerint édesíthetjük cukorral vagy vaníliás cukorral, végül összekeverjük a habbal. A kihűlt piskótalapot kettévágjuk, az egyik felére rákenjük a cseresznyehabot, majd a tészta másik felével befedjük.
Bakonyi Erzsébet