GasztroKanizsa: Tyúkhúsleves, vágott zsíros kaláccsal

facebook megosztás

A családja szerint a központifűtés- és csőszerelő Kuzma István szeret disznólkodni. A disznóvágással járó valamennyi feladat a kezére áll. A húsvéti sonkát is otthon készíti el évről évre.



Kuzma István otthon érzi magát a konyhában (Fotó: Kanizsa)

Igaz, hosszú ideig dolgozott a Molnáriban lévő otthonuktól távol, Németországban, így rá is kényszerült a főzésre. Nyugdíjasként mindig talál tennivalót a ház körül. A vasárnapi ebédet legutóbb Csaba fiával közösen készítette el. A vágott zsíros kalács sütését még a nagymamától tanulták el. A horvátságban a háború alatt és később, a szegényes időkben az asszonyok gyakran töltötték meg vágott zsírral a kalácsot. Akárcsak a véndőbe öntött kisütött zsír, ez is elállt 4-5 hónapig hűtés nélkül a kamrában. Azóta folyamatosan sütik, mert a családban mindenkinek ízlik.

A vágott zsír hozzávalói:

40 dkg tokaszalonna, 1 kg formázott császár, fél kg hasaalja szalonna. A fűszerezéshez ízlés szerinti mennyiségben só, bors, majoránna és babérlevél kell. Az előkészítésnél ne adagoljuk túl a tokaszalonna mennyiségét, mert a sütés után erősen kiérződik a jellegzetes íze. 

Elkészítése:

A hozzávalókat belerakjuk a vízbe, s addig főzzük, amíg meg nem puhulnak, majd kitesszük egy tálra. Miután kihűlt, a bürkét lehúzzuk a szalonnáról, és húsdarálón ledaráljuk. Ha hosszabb időre akarjuk eltenni, akkor összekeverjük sóval, és légmentesen belenyomkodjuk egy kis dobozba. Megpirítva rászórhatjuk dödöllére, túrós tésztára, és vastagabbra gyúrt kifőtt tésztára. Kenyérre kenve is első osztályú eledel.

A kalács hozzávalói:

70-80 dkg liszt, 1 púpos kanál disznózsír, kevés cukros tejben felfuttatott élesztő, só, 1 tojás.

A kalács elkészítése:

Csaba az alapanyagokból kelt tésztát dagasztott. Miután megkelt a tészta, gömböcöket formázott belőle, majd fél órát pihentette. Végül kisodorta, megszórta a lepirított vágott zsírral, föltekerte, és betette a tepsibe. A kalácsok tetejét felvert tojással megkente, és megsütötte.

A fél tyúkból főtt tyúkhúsleves hozzávalóit a kertből szerezték be. Zöldséghegyek, fokhagyma, vöröshagyma és daragombóc illatozott a levesestálban.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.