Huszadjára is kerek volt a répa Miklósfán

facebook megosztás

Immár huszadik alkalommal adott otthont a miklósfai Mindenki Háza a Répafőző Fesztiválnak. A rendezvény megálmodói 2001-ben tűzték ki célul, hogy nagyobb figyelmet szentelnek a városrész gasztronómiai büszkeségének, a savanyú répának és az abból készített ételeknek.

– Egy vezetőségi tagtársunk, Karácsony József vetette fel az ötletet, hogy ennek hagyományt kéne teremteni itt, Miklósfán. A vezetőség erre vevő volt. Így indult húsz évvel ezelőtt ez a rendezvény, ami azóta is életben van és nagy érdeklődés kíséri. Ez pedig boldoggá tesz bennünket, hogy ilyen sok embert vonz – árulta el Köteles Józsefné szervező.

Az évek során egyre többen csatlakoztak a rendezvényhez, de olyan is akad, aki a kezdetektől fogva készíti a répás specialitásokat.

– Aki egyszer elkezdi és szívvel-lélekkel csinálja, az nem tudja abbahagyni. Például egyedül vagyok az, aki az elejétől kezdve készítem és hozom az ételeket – mondta Drávecz Józsefné.

A fesztiválra ezúttal harminc különböző ételkülönlegességet neveztek be. Az ítészek elmondása szerint a főzőverseny részt vevői komoly feladat elé állították őket, hiszen mind állagban, mind minőségben kimagasló fogásokat alkottak.

– A répának mindenképpen szerepelnie kellett mindegyik kategóriában, mert csak úgy indulhattak, ha a répa jelen volt. Hoztak vaddisznóhúst, szűzpecsenyéket, tehát olyan húsokat is hozzátettek, melyek nem igazán jellemezték korábban az ételeket, hiszen a füstöltsonka, a füstölt csülök volt általában jelen. A sütemények pedig kimondottan jól sikerültek. Ott is dominált a répa, de azért a cukrászathoz illő édességeket is ki tudtuk belőle hozni – tette hozzá Rákhely Árpád zsűrielnök.



Idén sem volt könnyű dolga a zsűrinek (Fotó: Gergely Szilárd)

A kerek évforduló alkalmából a rendezvény főszervezőit, Czupi Gyulát a Közművelődési és Városszépítő Egyesület korábbi elnökét, valamin Helyes Zsuzsannát, a Mindenki Háza vezetőjét is köszöntötték. Legnagyobb meglepetés azonban Köteles Józsefnét, az egyesület jelenlegi elnökét érte, aki a fesztivál napján ünnepelte születésnapját. A miklósfai szervezetek így őt is megünnepelték. A megnyitót követően a hangulatot a Kanizsa Big Band koncertje fokozta.



A fesztiválon születésnapja alkalmából Köteles Józsefnét is felköszöntötték a miklósfai egyesületek tagjai (Fotó: Gergely Szilárd)

A hagyományos kategóriát ezúttal Horváth Imréné és Pál Dorka nyerte, míg a répás ételkülönlegességeknél "Panka és nagyi" bizonyult a legjobbnak, az édességek esetében pedig Imrei György végzett az első helyen. A jubileumi különdíjat a Mindenki Háza, a zsűri különdíját Imrei Zsuzsa, a közönségdíjat a BLG Répások vitték haza.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.