GasztroKanizsa: Brokkolikrémleves villámpizzával

facebook megosztás

Baj-Pulai Viktória klasszikus balett táncpedagógus középiskolás kora óta gyűjti a recepteket, s amikor csak teheti, süt-főz a gyerekeinek. Büszkén meséli, hogy az ünnepek alatt Róza, a 4 éves kislánya segített neki a rántott hús panírozásában és a pizzatészta gyúrásában. Mostanában a pizza a legnépszerűbb étel a Baj-Pulai családban. Ezt mutatja az is, hogy a gyerekeknek van saját, gyerekméretű gyúródeszkája. A leves receptjét sógornőjétől, Pap Zsuzsannától kapta, míg Vrábel Krisztina pizza receptje Viki átdolgozásában kerül a család asztalára.



Róza és Csongor gyakran segítenek édesanyjuknak a konyhában (Fotó: Kanizsa)

A brokkolikrémleves hozzávalói:

1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb brokkoli, 1 közepes burgonya, 2-2,5 dl 20 %-os főzőtejszín, só, őrölt feketebors, őrölt szerecsendió.

Elkészítése:

A póréhagymát és a vöröshagymát felkarikázzuk, megdinszteljük, körülbelül a félidőnél belereszeljük a fokhagymát. Hozzáadjuk a kis darabokra szedett és megmosott brokkolirózsákat, a kockákra darabolt krumplit, felengedjük vízzel, de csak annyival, amennyi épphogy ellepi. Lefedve puhára főzzük. Levesszük a tűzről, botmixerrel összeturmixoljuk. Ezután mehet vissza a tűzre, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt és pár percig forraljuk. A végén sóval, borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

A villámpizza hozzávalói 2 nagy, vagy 4 kicsi pizzához:

40 dkg liszt (lehet 20-20 dkg finomliszt és teljes kiőrlésű liszt keveréke), 1 teáskanál só (Viki Himalája sóval készíti), 5 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál sütőpor, kb. 2-2,5 dl víz.

A pizzakrém hozzávalói:

20 dkg koktélparadicsom, 10 dkg vékonyan szeletelt csirkemell sonka vagy (füstölt sonka), nagy Eva konzerves tonhal, gyulai kolbászkarikák, paprika szeletek, magozott olívabogyó, 15 dkg trappista sajt.

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Keverjük el a lisztet a sütőporral és a sóval. Adjuk hozzá az olívaolajat és annyi vizet, hogy gyúrható, lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Miután ruganyossá gyúrtuk, osszuk ketté vagy négyfelé a tésztát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki őket vékony lappá, majd helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Ezután kenjük meg a pizzakrémmel, és rakjuk rá ízlésünk szerint a sonkaszeleteket, a dobozában összekevert tonhalat, a kolbászkarikákat, a paradicsomot, a paprikát, az olívabogyót, és végül szórjuk meg a reszelt sajttal. 12-15 perc alatt készre süthetjük.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.