GasztroKanizsa: Születésnapi torta Orosztonyból
Különleges tortával lepte meg 17. születésnapja alkalmából lányát, Filoménát az édesanyja, Simonné Gábor Rita. A krémes süteményhez a somlói kocka receptjét alakította át saját elképzelése szerint a mindig elfoglalt anyuka. A tortát nem véletlenül díszítette egy lovat ábrázoló ehető ostyával, ugyanis Fili kedvenc állata a ló.
Simonné Gábor Rita lovas tortával lepte meg lányát, Filoménát (Fotó: Kanizsa)
Az összegyűjtött pénzéből vásárolt Cimborával tavasszal már részt vett a Thúry portyán, a nyáron pedig felnőtt kategóriában I. díjat nyert a Somogy megyei Tarany községben megrendezett tájékozódási versenyen. Reggelente, mielőtt Orosztonyból elindul Kanizsára a 3. osztályos piarista gimnazista, a bátyjával, Marcival felváltva megeteti a két hátaslovukat és a két pónit. Az ínyencségből természetesen hoztak kóstolót a nagyszülőknek is Kanizsára.
A tészta hozzávalói:
Két sima és egy kakaós piskótalapot süt.
Sima piskóta: 4 tojás, 4 kanál cukor, 4 kanál liszt, csipetnyi sütőpor.
Kakaós piskóta: 4 tojás, 3 kanál liszt, 1 kanál kakaópor, csipetnyi sütőpor.
Elkészítése:
A tojásfehérjét fölveri habnak, s amikor félig kemény, hozzákeveri a cukrot, egyesével a tojás sárgáját, a négy kanál lisztet, és a sütőport. Előmelegített sütőben tűpróbáig süti.
Vaníliás krém:
8 dl víz, 2 csomag vaníliás pudingpor, 6 tojás fehérje.
Tejszín ízű krém:
8 dl víz, 2 csomag tejszín ízű pudingpor.
Elkészítése:
A vízben felfőzi a pudingporokat. A felvert 6 tojás fehérjét elfelezve belekeveri a még meleg pudingokba.
Tetejére:
Ehető kép, 4 dl habtejszín, csokiöntet, csokipasztilla, marcipán virágok.
A torta összeállítása:
A krémeket elfelezi, a sárga piskótalapra először rákeni a vaníliás krémet, megszórja 1 réteg darált dióval, majd a vízben felfőzött és rumban megáztatott mazsolával. Végül rásimítja a tejszínes krémet. Erre jön a barna piskótalap, amire az előbbi sorrendben keni rá a krémeket. A legfelső, 3. piskótalapra Rita ráhelyezte a lóképet, majd keményre felvert tejszínhabbal, csokiöntettel, csokipasztillával és virágokkal díszítette a tortát.
Bakonyi Erzsébet