GasztroKanizsa: Kerti parti, magyarosan…
Születésnapi csajos buli volt a Kövidinka utcában, de a férfiakról sem feledkeztek meg. Ők külön ünnepeltek Sóstai Józsefék birtokán.
József nemcsak a hegyen, hanem otthon is szívesen főz. A bográcsos csülökpörkölthöz házi zöldfűszereket használt felesége, Ica közreműködésével. Míg az ünnepelt, Tokorcsi Mária négy házzal errébb gulyáslevest készített és csirkét grillezett zöldségekkel, a párja menyének, Rékának a segítségével.
A hagyományokhoz ragaszkodó két családnál úgy megy évek óta, hogy a vendégek felköszöntik Marikát, majd a férfiak magukra hagyják a lányokat, hogy mulassanak. A férfiak átvonulnak Sóstaiékhoz, ahol külön vacsoráznak. Aztán a hölgyek is megérkeznek, s 22 óra tájban elkezdődik a pingpongbajnokság.
A gulyásleves hozzávalói 10 literhez:
1,5 kg lapocka, 20 dkg füstölt szalonna, 2 kg újburgonya, 1 db zellergumó, 6 db sárgarépa, 3 db zöldség, 4 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, cseresznyepaprika, 2 nagyobb babérlevél, 1 kávéskanál őrölt bors, só, őrölt kömény, 1,5 dl olaj, 2 kanál őrölt paprika, 2 db zöldpaprika, 2 kanál piros arany.
Elkészítése:
A húst felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, majd az apróra vágott füstölt szalonnát is beletesszük, és egy pörköltalapot készítünk. Amikor a hús félig megpuhult, belerakjuk a felkockázott zöldségeket, és a csípős paprikával együtt tovább dinszteljük, majd beletesszük a burgonyát és a többi fűszert. Ezekkel tovább főzzük, hozzáadjuk a zöldséglevelet, végül felengedjük vízzel, és puhára főzzük. Marika a gulyáshoz sajtos kiflit tálalt, majd desszertnek túrós-cseresznyés rétest adott.
A csülökpörkölt hozzávalói:
2,5 kg hús, 7 közepes fej hagyma, 1 fej fokhagyma, paradicsomsűrítmény, ízlés szerint só, csípős paprika, Erős Pista (darált paprika), tárkony, rozmaring, oregánó, kakukkfű, bors. Emellett 2,5 kg burgonya, fehér kenyér és savanyú uborka.
Bakonyi Erzsébet