GasztroKanizsa: Domboldali reformbográcsos

facebook megosztás

A Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai gyakran találnak alkalmat a közös sütésre, főzésre, legyen az egy jó hangulatú csapatépítő nap, kirándulás, vagy a hosszú évek óta hagyományos mézeskalácssütés, ahol 7 kg lisztből, egy teljes napon át sütik – adománygyűjtő céllal – az illatos süteményeket.

A központ igazgatója, dr. Kaszás Gizella ügyel rá, hogy a csapat a munkahelyen kívül is megélje az együvé tartozás érzését, ezért többször nyílt lehetőségük egy-egy kellemes napot közösen eltölteni, akár a Csónakázó-tónál, Budapesten vagy Szlovéniában. A lelket építő és kulináris élményekben is bővelkedő napok után mindig újult erővel folytatják munkájukat a központ munkatársai.



A családsegítő csapata gyakran főz együtt (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Zámbóné Sorok Sarolta, Kolcsár Anikó, Hegedüs Anett, Meszes Renáta és Belasics Nikoletta legutóbb „A Szívbetegekért” Egyesület majálisán ragadt fakanalat, és egy bográcsos egytálételt főzött. Elkészítésénél az elsődleges szempont az volt, hogy egészséges és finom legyen, ezért esett a választás az édesburgonyára. A más néven batátaként emlegetett, burgonyához hasonló növény nagy előnye, hogy igazi vitaminbomba, sok A-, E- és C-vitamint, Béta-karotint tartalmaz, gazdag az ásványianyag-tartalma, míg zsír- és koleszterintartalma nagyon alacsony.

Domboldali reformbográcsos családsegítő módra (kb. 15 főre)

Hozzávalók:

4 kg apróbb édesburgonya, 1 db padlizsán, 2 db salátacukkini, 15 szál újhagyma, 3 sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 kg csirkemellfilé, olaj, só, bors, bazsalikom, oregano, petrezselyem.

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, az újhagyma fehér részeit felkockázzuk, a sárgarépát karikára vágjuk és olajon megpirítjuk. Sózzuk, majd kis vízzel felöntjük. Amikor a sárgarépa puhul, és a vizet elfőtte, hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet és megsütjük. Ezután hozzákeverjük a kockára vágott padlizsánt, valamint a karikára vágott cukkinit és édesburgonyát. Sózzuk, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát, paradicsomot, majd mielőtt készen lenne, az újhagymák feldarabolt zöld szárait is. Folyamatosan kevergetjük, ha szükséges, időnként kis vizet öntünk alá.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.