GasztroKanizsa – Reform répavariációk

facebook megosztás

Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) keretein belül 2018 tavaszán alakult szepetneki „Hadd főzzek ma magamnak” főzőklub tagjai havonta egy-két alkalommal összejönnek főzni. A több mint 20 fős társaság 4 csapattal indult a 19. miklósfai répafőző fesztiválon. A „Mellesleg” reform répavariációk elnevezésű ételével Nyáriné dr. Aleksza Magdolna, Müller Szabolcs, Iván Zoltánné és Gyarmati Istvánné 2. helyezést ért el a répából készült ételkülönlegességek kategóriában. A prószakészítést az igazoltan távol maradó Balogné Hegedűs Erika szorgalmazta.



Nyáriné dr. Aleksza Magdolna és Müller Szabolcs a répás különlegességgel (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Elkészítésének módját Nyáriné dr. Aleksza Magdolna osztotta meg lapunkkal:

A kerekrépa prószához lereszeljük a répát, amit sózunk, néhány percnyi állás után a nedvességet kinyomkodjuk. Joghurttal, aprított petrezselyemmel, frissen őrölt borssal, 2 gerezd reszelt fokhagymával összekeverjük, majd annyi lisztet adagolunk hozzá, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb, de a nokedli tésztánál hígabb állagú masszát kapjunk. Ezután palacsintasütőben elsimítjuk, és mindkét oldalát ropogósra sütjük.

A prósza töltelékéhez egy kis doboz mascarpone sajtot, egy natúr tömlős sajtot, ízlés szerinti mennyiségben reszelt fokhagymát, kaprot, medvehagymát, frissen facsart citromlevet, kicsi olívaolajat, sót és borsot keverünk. Ha a prósza kihűl, megkenjük a krémmel, és palacsintaszerűen felcsavarjuk. (Friss vagy fagyasztott kaporral az igazi. És honnan van medvehagyma január közepén? Szezonban a medvehagymát megmostuk, szárától megszabadítottuk, julienne-re vágtuk, és forró vajon megfonnyasztottuk. Üres vajas pohárban tömbként lefagyasztottuk, télen ebből annyit reszelünk sajtreszelővel az ételbe, amennyi szükséges).

A kerekrépa salátához a répát tökgyalun lereszeljük, forrásban lévő citromos-sós vízben újraforrásig főzzük. A leszűrt, kinyomkodott répához joghurtot, frissen őrölt borsot, sót, frissen facsart citromlevet, összevágott zöldhagymát, lila hagymát adunk ízlés szerint. A natúr csirkemellhez a húst vékony szeletekre felvágjuk, lehártyázzuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk és serpenyőben pici zsíron mindkét oldalát hirtelen kisütjük.

A tányért pirospaprikában megforgatott orda golyókkal díszítjük.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.