GasztroKanizsa: „Mindenmentes” Raffaello szelet
Keszthelyi Vivien kiskora óta „benne van” a sütésben. Amikor aprócska volt, mindig a nagymamája mellett tartózkodott a konyhában, és figyelte, amit csinál. Amikor nagyobb lett, segített neki krémet keverni, nudlit vágni, sós stanglit feltekerni.
Keszthelyi Vivient gyerekkora óta érdekli a sütés (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
– Ahogy ott álltam a mama mellett, elkezdett érdekelni a sütés – fogalmaz.
Aztán ő is elkezdte nézegetni a recepteket, eleinte a mama útmutatásával, majd ahogy telt az idő, egyedül fogott hozzá. Ma már önállóan süt-főz, folyamatosan keresi, és kipróbálja az új recepteket. Mostanában főleg olyanokat, amik „mindenmentesek”…
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojásfehérje, 150 g eritrit, vagy ennek megfelelő édesítőszer, 100 g rizsliszt, 100 g kókuszreszelék.
A krémhez:
6 tojássárgája, 2 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor, 6 dl laktózmentes tej, vagy kókusztej, 100 g eritrit, vagy más édesítőszer, 60 g kókuszreszelék, 100 g eritrit, 250 g margarin (laktózmentes).
Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verem, apránként beleszórom az édesítőszert. A lisztet és a kókuszreszeléket összekeverem, majd óvatos mozdulatokkal hozzákeverem a habhoz. Sütőpapírral bélelt tepsibe (25x30 cm) teszem és 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni.
A tojások sárgáját kikeverem a pudingporral, 1 dl tejjel és a 100 g édesítőszerrel, majd a többi (5 dl) forrásban lévő tejhez öntöm és sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni.
A margarint az édesítőszerrel és a kókuszreszelékkel habosra keverem, majd összekeverem a kihűlt pudinggal. A kész krémet rásimítom a süti alapra, a tetejét kókuszreszelékkel meghintem. Fogyasztás előtt pár órára hűtőbe teszem. Szeletelés után egy-egy szem mogyoróval vagy mandulával díszítem a tetejét.
Bakonyi Erzsébet