Ötvenhatos Versünnepet rendezett a Nagykanizsai Polgári Egyesület

facebook megosztás

Az összejövetelen rendhagyó módon egyetlen – kevésbé ismert – költő, Szilágyi Ferenc tematikus verseit tolmácsolták a batthyánys, piarista, thúrys és zsigmondys diákok.

Tizedik alkalommal, és ezúttal az első ’56-os sortűz évfordulóján rendezték meg diákok részvételével az Ötvenhatos Versünnepet. A fiatalokat dr. Erdős László önkormányzati képviselő köszöntötte, aki a forradalom utóéletéről beszélt. – A Rákosi-diktatúra alatt jóformán az egész társadalom félt a hatalomtól, 1956 után, a megtorlásokat követően azonban a hatalom is félt a társadalomtól. Kádár alkut ajánlott, aminek az volt a lényege, hogy ha valaki nem száll szembe a fennálló politikai rendszerrel, úgy azt békén hagyják – mondta el Erdős László önkormányzati képviselő.

A versünnepen Papp János azt mondta, ’56 mindenkié: „ezerkilencszázötvenhat, nem emlék, / nem múlt vagy nékem, nem történelem, / de húsom-vérem, lényem egy darabja, / szívem, gerincem…” – idézte az 1956, te csillag című versből. – A kommunizmus megtapasztalása legyen egy szörnyű áron szerzett immunitás – kívánta pár éve Kanizsán Tőkéczki László. Bayer Zsolt minapi írásának pedig ezt a címet adta: Brüsszel a régi Moszkva. Benne Leonyid Soros elvtársról ír, meg Gustav Husák elvtárssal és Erich Honecker elvtárssal helyettesíti be a mai uniós vezetőket. A szerző humora ne tévesszen meg minket, a veszély nagy – nyilatkozta Papp János, a Nagykanizsai Polgári Egyesület elnökhelyettese.

A kommunizmus évtizedei nem voltak elveszettek abban az esetben, ha a felnövekvő nemzedéknek át tudjuk adni azt a tapasztalatot, amely megvédi családi, nemzeti, egyházi közösségeinket az újabb birodalmi törekvésektől, tette hozzá. A Nagykanizsai Polgári Egyesület következő rendezvénye Petőfi Sándor születésnapján, 2019. január 1-jén, 17 órakor lesz a Deák téren.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.