Csúcsformában karácsonyra - Ha ezeket eszi, könnyebb lesz a fogyás
Ajánlunk néhány ételt, melyek – természetesen egy kis mozgás hozzáadásával – segítenek a kilók kordában tartásában.
Közelegnek az ünnepek, jön munkahelyi partik, a karácsonyi vendégjárás és végül a csillogó szilveszteri bulik időszaka. Az ünnepre mindenki szeretne szép és karcsú lenni, hogy jól mutasson az ünnepi ruhában.
Sosem volt kétségünk, a fogyókúra tulajdonképpen egyszerű matematika: kevesebb kalóriát kell fogyasztani, mint amennyit elhasználunk. A sport és a mozgás természetesen elengedhetetlen a testsúlycsökkentés elindításában, de találunk olyan ételeket is, amelyek segítik a fogyókúrát. A futócipő rendeltetésszerű használata és az adagok csökkentése természetesen kiküszöbölhetetlen, de ha az alábbi ételeket rendszeresen beiktatják a napi étrendbe, garantáltan könnyebben elérhető az eredmény. Laktató, de nem hizlaló menük alapanyagai ezek, így jó, ha bekerülnek a kosárba a bevásárlás során.
Bab
A bab viszonylag olcsó, tápláló és sokoldalú étel, ráadásul remek fehérjeforrás. Sok rostot tartalmaz, lassabban emészti meg a szervezet, így adott mennyiségtől később leszünk éhesek, mintha mondjuk ugyanannyi krumplit fogyasztottunk volna.
Leves
Nem véletlen, hogy szinte minden nép táplálkozási kultúrájában levessel indul a főétkezés. Ha ugyanis nem hagyjuk ki a levest a menüből, kevesebbet fogyasztunk majd a garantáltan kalóriadúsabb többi fogásból. Nem számít, hogy a leves hígabb, sűrűbb, lazább vagy pépesebb, lényeg, hogy folyékony állagú legyen. Fontos azonban, hogy a leveseket általában alacsony kalória szinttel számítják bele a fogyókúrás étrendbe, úgyhogy a tejszínt, a vajat és a tésztát érdemes elhagyni belőle. Hasznosak viszont a zöldségek és csirkehús vagy az ízt adó csont.
Mogyoró és diófélék
Bár magas a zsírtartalmuk, a diófélék és a mogyorók nem annyira hizlalnak, mint gondolnánk. Viszont kiváló tápértékkel bírnak, sok fehérjét, rostot és egészséges zsírokat tartalmaznak. Tanulmányok kimutatták, hogy a dió javíthatja az anyagcsere egészségi állapotát, és még a testsúlycsökkenést is elősegítheti. Ráadásul a populációs vizsgálatok kimutatták, hogy az olyan diófélék, akik dióféléket fogyasztanak, egészségesebbek és hajlékonyabbak, mint azok, akik nem.
Étcsokoládé
Ha valaki szeretne egy kicsit nasizni, vágyik egy pár falat édességre a diéta alatt, az legjobb, ha a magas kakaó tartalmú étcsokoládét választja. Egy-két kocka csillapítja az édesség utáni vágyunkat, hosszú időre teltség érzetet okoz, így a picivel magasabb kalória száma elhanyagolható hátrányt jelent. A tudósok nemrég készítettek egy tanulmányt, amely kimutatta, egy kis szelet sötét csokoládé után az emberek sokkal később lettek éhesek, mintha tejcsokit fogyasztottak volna. Érdemes tehát odafigyelni a minőségre.
A reggeli a legfontosabb étkezés
A diétázók „tíz parancsolatának” egyike: sose induljunk el reggeli nélkül. Legyen az egy tál zabpehely, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy gyümölcs, a lényeg, hogy ne üres gyomorral vágjunk neki a napnak. A legújabb kutatások szerint azok teszik a legjobban, akik kalóriában gazdagabb reggelivel, magas fehérje tartalmú ételekkel kezdik a napot. A tojás, a marhahús, a sonka és a sajt segíthet, hogy később éhezzünk meg és kevésbé kívánjuk a „tiltott” ételeket a nap folyamán.
Alma
Bármilyen hihetetlen a legegyszerűbb, bárki számára elérhető gyümölcs, az alma nagyon hatékony, ha az ember fogyni szeretne. Tápláló és sok vitamint tartalmaz. Ahhoz, hogy „hatása” sokáig tartson, ne almalé vagy püré formájában, hanem harapva, ropogós gyümölcsként fogyasszuk. Egészen más érzetet jelent és hatása sokkal tovább tart, mint a feldolgozott gyümölcsé. A nyers gyümölcsnek ugyanis több rostja van, ráadásul a rágás folyamata azt az érzés kelti az agyban, mintha valami komoly dolgot fogyasztottunk volna.
Tojás
Miután éveken át rettegtünk a tojástól, állítólagos magas koleszterin tartalma miatt, mára a tojás szerencsére „visszatért”. A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a tojás egyáltalán nem egészségtelen, sőt, egyike a legjobb ételeknek, ha fogyni szeretne az ember. Magas a fehérje tartalma, egészséges zsírokat viszünk vele a szervezetbe és viszonylag alacsony a kalória tartalma. A tojások hihetetlenül táplálóak és tömények, így segítenek abban, hogy alacsony kalóriás diéta esetében is minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezet.
Leveles zöldségek
A leveles zöldségek közé tartoznak többek között a kelkáposzta, a spenót, a fejes saláta. Ezeknek a gyönyörű zöld leveleknek számos olyan tulajdonságuk van, amelyek tökéletes étellé teszik a súlyproblémával küzdők számára. Kevés kalóriát tartalmaznak, szinte nincs is bennük szénhidrát, viszont „duzzadnak” a rostoktól. A leveles zöldségek fogyasztása kiváló módja annak, hogy növeljük az elfogyasztott étel mennyiségét anélkül, hogy a kalóriák száma is növekedne. A levélzöldek hihetetlenül táplálók és nagyon sok vitamint, antioxidánsokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, beleértve a kalciumot is, amely egyes tanulmányokban a zsírégetést segíti elő.
Chia mag
Az egyre népszerűbbé váló chia mag talán a legtáplálóbb élelmiszer a bolygón. Alacsony szénhidrát tartalmú élelmiszer és az egyik legjobb rostforrás. Magas rosttartalmuknak köszönhetően a chia magvak akár tömegük tízszeresét is felszívhatják a vízben, gélszerűvé válva, így nagyon táplálók, hosszú időre csökkentik az étvágyat.
Egészséges gabonafélék
Bár gabonaféléket általában nem ajánlanak diéta mellé a szakemberek, bizonyos típusok egészen egészségesek. Ide tartoznak a teljes kiőrlésű szemek, amelyek rostosak és sok fehérjét tartalmaznak, ilyenek például a zab, a barna rizs és a quinoa. Az oldható rostok növelik a jóllakottságot és javítják az anyagcsere egészségi állapotát. Mind a barna, mind a fehér rizs jelentős mennyiségű rezisztens keményítőt tartalmazhat, különösen akkor, ha megfőzzük és hagyjuk utána kihűlni.
Forrás: termalfurdo.hu