Melyik egészségesebb a sütőtök vagy a magja?
Az ősz leginkább várt zöldsége a sütőtök. A tök és magja külön-külön is hatalmas energiabombák, de ha együtt fogyasztjuk őket, még egészségesebbek lehetünk.
Miért válasszuk a sütőtököt?
Nagyon magas C-vitamin tartalmának köszönhetően nagy szerepe van immunrendszerünk egészséges működésében és elősegíti a fehérvérsejtek termelődését. Meglepően alacsony a kalóriatartalma, 10 dkg sütőtök energiatartalma 80 kcal, így fogyókúrázóknak, diétázóknak érdemes beépíteni étrendjükbe.
Sokféle ásványi anyag található a sütőtökben, ami segít a csont ásványi sűrűségének növelésében. Nagy mennyiségben található benne többek között réz, foszfor, vas és magnézium. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárul szívünk és ereink egészségéhez, valamint a rák kialakulásának megelőzéséhez. Béta-karotin tartalma látásunk egészségét támogatja, és megakadályozza a szürke hályog kialakulását.
Miért fogyasszunk rendszeresen tökmagot?
Fitoszterolokban és omega3-ban gazdag, így a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a magas koleszterinszintet, a vérnyomást, a szívrohamok és a stroke kockázatát, valamint megakadályozza a vérrögök kialakulását. Magnéziumban is gazdag, mely hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a nyugodt alváshoz és a vércukorszint csökkentéséhez. A tökmag magas cinktartalmának köszönhetően enyhíti a megnagyobbodott prosztata tüneteit.
Napi szintű fogyasztásával csökkenthetjük a daganatos megbetegedések megjelenésének kockázatát, mint például a gyomor-, a tüdő-, a mell-, a prosztata-és a vastagbélrák. Gyulladáscsökkentő hatása miatt az ízületi fájdalmakkal küzdőknek minden napos fogyasztása ajánlott. Serkenti a keringést a máj- és vesefunkciókat, eltávolítja azokat a toxinokat a szervezetből, amelyek hozzájárulnak a vesekövek képződéséhez. Bővelkedik egészséges zsírokban, fehérjében és rostokban is.
Forrás: termalfurdo.hu