Finomságok a kanizsai piacon

facebook megosztás

Lekvárnak, kompótnak, vagy éppen süteménybe viszik a legtöbb szezonális gyümölcsöt a Vásárcsarnok standjairól. A lecsópaprika mellett a közeli ősz slágertermékei, mint az alma, körte, szőlő és szilva most a legnépszerűbbek a piacon.

A tavalyi nem volt szerencsés év a termés tekintetében, de az idei szerencsére már annál jobb, mondta Dara Lászlóné, aki saját kertjükben szüretelt finomságokat árul a piacon.

- Mindenféle gyümölcs- kajszibarack, mikor sikerül- az több éven elfagyott, hát az idén volt egy nagyon kevés. Aztán ez a parasztbarack, aztán van a nagy fajta, őszibarack, és ringlószilva, másik szilva meg körte. Meggy, cseresznye - árulta el Dara Lászlón őstermelő. 

A kereskedők többségében a fővárosi nagy piacról szerzik be és hozzák el az árut Zala vármegyébe. Az asztal roskadásig tele van különböző zöldségekkel, gyümölcsökkel.

gyümölcs

- Főleg így ősszel, nyár végén magyar árut árulunk. Gyümölcsben is, zöldségben is. Ami most nagyon megy szezonálisan az a szilva, az őszibarack, és a szőlők. Van három féle szőlőnk, három féle barackunk, két féle szilvánk - mondta el Novák-Toma Szilvia, a Németh Zöldség- Gyümölcs Kft. tulajdonosa. 

A szőlő kilója 1500 Forint, míg a barackok 1400-1900 Ft kilós áron mozognak. Szilvát viszont csütörtöktől már 600 forintos  kilós áron is kaphatunk. A gyümölcsök mellett van, aki nem feledkezik meg az immunerősítésről sem, és már most készül az őszre.

- Szezonális gyümölcsöket szoktam, szeretem a dinnyét, mézet, most konkrétan mézért jöttem. És jók itt a termékek a piacon – tudtuk meg Szalai Nándortól. 

Több családi méhészet is megtalálható a Vásárcsarnokban. A portékák között az akáctól, a repcén és napraforgón át, a méhviaszos mézig szinte minden kapható.

- A hársmézet szoktuk ajánlani, mert az nagyon jó immunerősítő, megfázásra is, köhögésre is, meg ha be van gyulladva a torok, arra is jó. Viszont szoktunk propoliszos mézet is ajánlani, meg propoliszos tinktúrát is, ezek is nagyon jó immunerősítők, viszont a tinktúrában 96%-os etil alkohol van, ebben olvasztjuk fel a propoliszt, és ugye ezt gyerekek nem fogyaszthatják - árulta el Jandó Rebeka, a Jandó Méhészettől. 

A következő hetekben már készülhetünk a hűvösebb időre. Ennek megfelelően a legtöbben elkezdenek otthonra raktározni az egészséges termékekből.

P.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.