Keresik a hazai, termelői gyümölcsöt a kanizsaiak
Berobbant az eperszezon. A piacokat elárasztja a tavaszi finomság, ám a bolti és a termelői árak között lényeges különbségek mutatkoznak. Az érintettek szerint mindezt az időjárás és a piaci helyzet is befolyásolja.
A nagykanizsai Vásárcsarnokban több standnál és kereskedőnél is megtalálható az eper, akik az őstermelők, a nagyobb gazdaságok termékét kínálják a pultokon. Az árak változóak, minőségtől és mérettől függően.
- Én a tormaföldei eperről tudok nyilatkozni, mi az elmúlt 10 évben már Tormaföldéről szerezzük be az epret. Ott egy családi manufaktúra termeli az epret, nagy területen, nagy gazdaság. Gyakorlatilag az éves bevétele a családnak az eperből van, és a piachoz igazítják mindig az árakat. Látható a pultunkon, hogy a minőségi, nagy szemű eper 2500 Ft, az apróbb szemű, befőzésre alkalmas 2000 Ft jelen pillanatban – mondta el Novák Csaba kereskedő.
A nagyáruházakban megjelent mindezzel egy időben a külföldi – például a görög eper – ám a tapasztalat azt mutatja, az emberek a hazait keresik.
- Befolyásoló tényező lehet, de az emberek most már tudatosabban vásárolnak. Nem kívánják a különféle külföldről behozott és permetszerrel és egyéb vegyi anyagokkal lekezelt epret, illetve gyümölcsöket fogyasztani. Úgy gondolom, valamilyen szinten sokkalta jobban megbíznak a magyar, a hazai gyümölcsben – tudtuk meg Novák Csabától.
A jelenlegi helyzet alapján, még bőségesen lesz eper, étkezési és befőzési minőségű egyaránt. A szakemberek viszont arra figyelmeztetnek, amennyiben érkezik egy szélsőséges időjárási tényező – akár jégeső – mindez megváltozhat.
V.A.
(Képek: Kanizsa Médiaház)