Jöhetnek a boltokba a lisztkukacporral felturbózott élelmiszerek

facebook megosztás

A lisztkukacport kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyatermékek, sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs- és zöldségkészítmények összetevőjeként használhatják fel.

Megkapta az európai uniós forgalomba hozatali engedélyt a lisztbogár lárvájából készült por. A tenebrio molitor latin néven ismert lisztbogár lárvája – vagyis a horgászcsaliként is kedvelt lisztkukac – UV-kezelt, porrá őrölt élelmiszertermék-összetevőként kerülhet a boltok polcaira, miután január 20-án jóváhagyták forgalomba hozatalát, írta a az Eunews.it.

A francia Nutri’Earth vállalat már öt évvel ezelőtt benyújtotta az engedélykérelmet, és az elkövetkező öt évben kizárólagosan forgalmazhatja ezt a terméket. A rovarfehérje-por felkerült az uniós új élelmiszerek listájára, amely azokat a termékeket tartalmazza, amelyeket 1997 előtt nem fogyasztottak az európaiak.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) már négy éve megállapította, hogy a lisztkukac-por alkalmas emberi fogyasztásra, így a jóváhagyást követő 20. naptól kezdve bizonyos feltételek mellett forgalmazható.

A szabályozás szerint a rovarfehérjeport kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyatermékek, sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs- és zöldségkészítmények összetevőjeként használhatják fel.

Aggódni azonban nem kell, hogy valaki véletlenül liszkukacporral dúsított ételt tesz a szájába, ha nem akar, ugyanis Magyarországon a szabályozás előírja, hogy a rovarfehérjéből készült élelmiszerek külön polcokon kerüljenek forgalomba az üzletekben.

Az Európai Bizottság három rovarfajtát hagyott jóvá újfajta élelmiszerként: a házi tücsköt, a sárga lisztkukacot és a keleti vándorsáskát, és rovarevésre biztatják az európai lakosokat.

sokszinuvidek.24.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.