A karácsonyi termékeket és árusokat vizsgálták az ellenőrök: ez lett az eredmény
A Nébih razziázott az élelmiszergyártóknál és a karácsonyi vásárokon is. A gyártóknál főként a húst és a halat vizsgálták.
Már december 9. óta tart a Nobilis Márton élelmiszer-gazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkár által elrendelt téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melynek során a karácsonyhoz kapcsolódó termékeket vizsgálják. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az ellenőrzés első szakaszát követően már el is végezte az eddigi eredmények összesítését – közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn.
Célkeresztben a hús és a hal
Nobilis Márton elmondta, hogy az összehangolt országos akció több mint három hétig tart, ennek során kiemelt figyelmet kap az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás mellett a vendéglátás. A szakmai ellenőrzés az év ezen szakaszában közkedvelt termékek körére is kiterjed. Az államtitkár szerint az élelmiszer-előállítás területén főként a hús és húskészítmények gyártását ellenőrzik, a friss húsok és az élőhal árusítása kerül a középpontba.
Az édesipari termékek értékesítése esetében a lejárati időt és nyomonkövethetőséget szemlézik az ellenőrök.
A karácsonyi vásárokon pedig a higiénia biztosítását, a személyi és technikai feltételek megfelelőségét, az eladásra kínált ételek lejárati idejét és nyomonkövethetőségét vizsgálják. A forralt bornál a receptúrát tartalmazó gyártmánylap, valamint az alapanyagok eredetének vizsgálata kerül a fókuszba. A téli akcióban a szezonális zöldségek és gyümölcsök származásának, nyomonkövethetőségének ellenőrzése is helyet kap. Az élelmiszerek mellett a Nébih a téli vadmadáreledeleket is vizsgálja.
Ez lett az eredménye a karácsonyi razziának
Nobilis Márton elárulta, hogy december 15-én zárult az ellenőrzések első szakasza, ami 779 akcióval járt. Ebből 135 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 542 az élelmiszer-forgalmazásban és 77 kitelepült vendéglátóhelyen, valamint 25 kitelepült jövedéki engedélyes árusítónál történt. A legtöbb (35) hiányosságot a higiénia terén tárták fel, amit a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos mulsztások (26) követtek.
Összesen 149 különböző élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból, kevesebb mint egy tonna mennyiségben, főként jelölési hiba miatt, ami elsősorban külföldi édességeknél fordult elő.
A tapasztalt hiányosságok miatt egy üzletben kellett a tevékenységet korlátozni, emellett az ellenőrök három alkalommal figyelmeztetést, 59 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Az utóbbiak összege idáig 4 millió forint, de több eljárás még folyamatban van.
Összesen 43, élő halat árusító helyet ellenőriztek az első héten állatvédelmi céllal. Az állattartási körülmények, valamint az állategészségügyi dokumentációk vizsgálata során súlyos jogszabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek. Tehát nem voltak túlzsúfoltak a tárolómedencék, és a levegőztetés is megfelelt az elvárásoknak. Sérült halat nem találtak a vizsgálatot végzők, és a halak értékesítés előtti kötelező kábítása is megtörtént.
A karácsonyi vásárokat sem hagyták ki az ellenőrök
Az államtitkár szerint a rendezvényekre, adventi, karácsonyi vásárokra kitelepült vendéglátók megfelelően felkészültek. A vállalkozók biztosították az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági szempontok betartásához szükséges feltételeket, és bejelentési kötelezettségüknek is eleget tettek. Általában a forgalmazott termékek, alapanyagok származását is tudták megfelelően igazolni számlával és szállítólevéllel. A dolgozók egészségügyi kiskönyvével és az allergén összetevőkkel kapcsolatos tájékoztatás terén azért akadtak hiányosságok. Egy vendéglátóhelyen lejárt szavatosságú fűszereket használtak, egy másikban pedig hiányoztak a mosogatás és kézfertőtlenítés feltételei. A feltárt hiányosságok nagyobb részét már az ellenőrzés idején megszüntették a vállalkozók, és mostanra a több időt igénylő javításokat, pótlásokat is elvégezték.
A forralt bort árusítók körében elvégzett 25 egységből négynél hiányzott a gyártmánylap, és öt helyen nem tudták bemutatni, hogy honnan vannak az alapanyagok.
A vadmadáreledelek ellenőrzése során 38 terméket vizsgáltak az első szakaszban, ahol több kisebb jelölési hibát találtak. A Nébih laboratóriumában biztonsági, valamint minőségi paraméterek alapján egyaránt vizsgálják a termékeket. A vizsgálatok még zajlanak, a már lezárt mérések során nem találtak problémát.
Nobilis Márton elmondta: a fogyasztók érdekében minden évben elrendelt, nagy alapossággal végrehajtott, széles körű ellenőrzés-sorozat célja, hogy az ünnepi időszakban is kizárólag biztonságos és jó minőségű élelmiszer kerüljön a családok asztalára. Ennek érdekében a már december elejétől tartó, összehangolt, sokrétű munkát egészen az óév utolsó napjáig folytatják a hatóság szakemberei.
vg.hu