A babonák is befolyásolják a húsfogyasztást
A magasabb árak ellenére is a nemesebb húsrészeket vásárolják az emberek a karácsonyi időszakban. Az általunk megkérdezett hentesüzlet-tulajdonos szerint szilveszter előtt még mindig jellemző, hogy a babonák miatt kevesebb szárnyashúst fogyasztanak az emberek.
Felmérések szerint a hazai húsfogyasztás megnő az ünnepi időszakban és a karácsonyi menüben is több állati eredetű étel szerepel, mint az átlagos hétköznapokon. Horváth Tamás kiemelte, most a karaj, a tarja és az oldalas népszerű a vásárlók körében, de a kacsa- és a libahús is jobban fogy. A népi hiedelem szerint, újévkor a lencse mellé sertést érdemes fogyasztani, hogy sikere legyen a családnak, szárnyast viszont tilos, mert elkaparja a szerencsét. Az üzlettulajdonos hangsúlyozta, ez a babona a mai napig megvan az emberekben és még a fiatalok többsége is betartja. Hozzátette, a kereslet a húsok iránt magasabb, különösen az ünnepet megelőző napokon.
- Egyre inkább azt veszem észre, hogy az utolsó pillanatra hagyják az emberek a bevásárlást. Nem értem, hogy miért, sokaktól hallom, hogy nincs hova rakni a terméket, kicsi a hűtőláda és ezért az utolsó pillanatra akarja beszerezni a friss árut mindenki - mondta el Horváth Tamás, a Csülök Húsbolt tulajdonosa.
K.T.
(Kép: Kanizsa Médiaház)