Pénzbírságot is kaphatnak az állattartók, ha nem elég körültekintőek

facebook megosztás

Törvény határozza meg Magyarországon, hogy minden tulajdonosnak a saját telkén belül kell tartania az állatait, ami a kanizsai menhely telepvezetője szerint nemcsak kötelessége, hanem érdeke is a gazdáknak. A megkérdezett állatvédők hangsúlyozták, a szabályt leggyakrabban a macskák esetében szegik meg, míg az elszökött kutyák akár veszélyt is jelenthetnek másokra nézve.

Ha az állat kiszabadul az utcára, ott bármi történhet vele, elütheti az autó, elcsatangol úgy, hogy nem talál haza, a tulajdonos érdeke lenne, hogy ez ne történjen meg – szögezte le az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője. Skanecz Tamás kiemelte, az elszökött állatok visszatérő problémát jelentenek, gyakran pedig azt tapasztalják, hogy a gazdák nem tanulnak a hibákból, így ugyanazok kutyák miatt érkeznek a bejelentések. Mint mondta, ez nemcsak Kanizsán, hanem a környező falvakban is előfordul.

– Nagykanizsán érdemes minket értesíteni, mi fogunk kimenni érte, megpróbáljuk befogni. Ha ez Kanizsán kívül történik, akkor elméletileg a helyi jegyzőt kéne –, az a lenne célszerű, – értesíteni, és akkor ő próbál kezdeni valamit ezzel a problémával – árulta el Skanecz Tamás.

kutya

Az elszökött állatok számos problémát okozhatnak az utakon. Mint azt Hilcz Líviától, az Együtt egy életért ártatlan állatokért Egyesület vezetőjétől megtudtuk, a szabály be nem tartása esetében akár pénzbírságot is kiszabhatnak a tulajdonosnak.

– Mivel szabályt, törvényt sértett azáltal, hogy az állat másokat veszélyeztetve kijutott a telekhatáron kívülre. Miért is veszélyeztet másokat? Akár okozhatnak közúti balesetet, akár lehetnek olyan állatok is, amik a járókelőkre, gyerekekre, más állatokra nézve, amik kerítésen belül vannak, veszélyt jelenthetnek. Nagyon-nagyon fontos minden gazdának a megfelelő kerítés és olyan állatnak a kiválasztása, amihez alkalmas az anyagi helyzete is, hogy alkalmas kerítést tudjon csinálni – tudtuk meg Hilcz Líviától. 

A felelőtlen gazdák kapcsán Hilcz Lívia arra is rámutatott, hogy egyesületük célja a sorozatosan visszatérő problémák esetén már nem a pénzbírság kiszabása, hanem az állattartástól való eltiltás.

T.CS.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.