Nagykanizsára is elért a forradalom hatása 1956-ban

facebook megosztás

Szerdán ünnepli a magyarság az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének hatvannyolcadik évfordulóját. A budapesti népfelkelés hatására országszerte, így Nagykanizsán is több demonstrációt szerveztek, amelyek nem végződtek vérfürdővel. 

Két nappal a forradalom kitörése után Nagykanizsán a tüntetők leverték a középületekről a vörös csillagot, valamint ledöntötték a szovjet katona szobrát a város főterén. Egy nappal később az MDP-székház előtt tüntetőkre rálőttek a karhatalmisták, és hárman életüket vesztették a sortűzben. Ezt követően nevezték ki Orbán Nándort a kanizsai nemzetőrség élére, valamint Lékay Gyula vezetésével megalakult a Városi Nemzeti Bizottság. A korabeli újságcikkek, feljegyzések a mai napig fellelhetőek a közgyűjteményekben, ezek alapján napról napra követhető, hogy mi történt Nagykanizsán, hatvannyolc évvel ezelőtt. Czupi Gyula a városi könyvtár igazgatója évtizedek óta foglalkozik az akkori eseményekkel. Az intézményvezető szerint a városi elit helytállása is kellett ahhoz, hogy ne szabaduljanak el túlságosan az indulatok és a megtorlás kevésbé érintse a résztvevőket. 

halis

- Még a katonaságra is azt tudjuk mondani, hogy nagyon okosan viselkedtek, mert a tömeg szeretett volna hirtelen laktanyákból fegyvereket kapni. Ők nem azt csinálták, hanem kiadtak egy zenekart és egy szakasz katonát és azokkal együtt vonultak a városban az emberek ezzel megelégedve, hogy a katonaság is mellettük van. Voltak azért olyan összetűzések, amelyek szerencsétlenül alakultak - mondta Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója. 

K.T.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.