Pancsos sós rúd és kenyér Csingahegyről

facebook megosztás

A 19. alkalommal megrendezett Csingahegyi Napokon kaptuk lencsevégre a kemence mellett serénykedő Tislér Zoltán fafaragót, a Csingahegyi Művészeti Műhely ötletgazdáját és vezetőjét, Lakatos Béla nyugdíjas katonatisztet, péket és segítőjét Lampert Máriát. Sós rudat és kenyeret sütöttek a forró nyári napon. A recepteket és az elkészítés módját megosztják olvasóinkkal is. 

Kanizsa Újság

A pancsos sós rúd hozzávalói: 

1 kg BL 55-ös búzafinomliszt, 2 dkg só, 2 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 4,5 dl tej, a liszttől függően 10 dkg margarin, 2 tojás. 1 kg lisztből 20 db rúd készül. 

Elkészítése:

A hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrunk. Rövid ideig kelesztjük, és gombócokat formázunk belőle. Kicsit kelni hagyjuk, majd pálcika formára kisodorjuk, a felületét felvert tojással lekenjük és alsó-felső lángon, 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Amikor már majdnem megsült a tészta, a sütőből kivéve sós panccsal meglocsoljuk, és 1-2 percre visszatesszük sütőbe. 

A sós pancs hozzávalói: só, liszt, víz, és ezekből palacsinta sűrűségű anyagot készítünk.

A kenyér hozzávalói:

1 kg finom és teljes kiőrlésű liszt, keverve. (50-60 százaléka finomliszt, a többi teljes kiőrlésű.) Ha rozslisztet használunk, akkor 1 kg liszt esetében 20 százalék legyen a rozsliszt, vagyis 80 dkg finomlisztet és 20 dkg rozslisztet vegyünk, mert a rozslisztnek nincs sikértartalma. 2,5 dkg só, 5 dkg élesztő, 5-6 dl langyos víz kell még hozzá.

Elkészítése:

A liszt egyharmadából, 30 dkg lisztből és az élesztőből kovászt készítünk. A kovásznak 5-8 órát kellene kelni és azután felönteni a dagasztóvíz többi részével. A maradék vízbe belekeverjük a sót, ráöntjük a kovászra és a megmaradt liszttel bedagasztjuk. Egy jó fél órát kelni hagyjuk, egyszer átgyúrjuk, fél órát megint kelesztjük és azután kiformázzuk. Miután a formában megkel, átnedvesítjük, megmosdatjuk vízzel, és mehet a 220 fokra előmelegített sütőbe. Amikor kicsit pirulni kezd a kenyerünk, ismét megmosdatjuk, és ha kisült szintén lekenjük vízzel, hogy fényes, ropogós legyen a héja.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. szeptember 10-ei számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.