Kiállítás és konferenciasorozat érkezett Kanizsára a Honvéd Kulturális Egyesület kezdeményezésére

facebook megosztás

Vándorkiállításnak és tudományos konferenciának adott otthont a Honvéd Kaszinó. A hétfői eseményt a Honvéd Kulturális Egyesülettel közreműködve a Magyar Honvédség 175. jubileuma alkalmából szervezték meg.

Az 1950-es évektől nagyon erős az intézmény kötődése a honvédséghez, hiszen ez volt a néhai tiszti klub, a HEMO - vagyis Helyőrségi Művelődési Otthon, így nem véletlen, hogy ennek a rendezvénynek helyet biztosítunk – mondta el a ház igazgatója.

hemo

- A mostani neve is őrzi a honvédséghez való kötődését a Honvéd Kaszinó elnevezéssel. A kaszinó név nem a rulettasztalokat jelzi, hanem egy közösségi színteret, ahol az emberek összegyűlhetnek, beszélgethetnek, jól érezhetik magukat – árulta el Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója. 

Az intézmény nagyon jó kapcsolatot ápol a budapesti Honvéd Kulturális Egyesülettel, az ő kezdeményezésükre érkezett le a vándorkiállítás anyaga Nagykanizsára. Valamint ők indítványozták a konferencia létrehozását is. Az előadók a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktatnak, különböző témákkal és korszakokkal foglalkoznak. Hausner Gábor nyugállományú alezredes Perjés Géza katona és hadtörténetíró életútjáról tartott előadást.

- Én egy olyan katonáról fogok beszélni, aki egyrészt háborús tapasztalatokkal bírt, ludovikás múlttal, tehát ludovikás tisztképzésben vett részt. Utána pedig kikerült a frontra, orosz frontra, ukrán területre. Túlélte, megjárta a frontot, hazakerült, egyetemet végzett, és utána a katonai tapasztalatait felhasználva hadtörténész lett – mondta el Hausner Gábor nyugállományú alezredes.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói mellett Benke Dániel, a könyvtár munkatársa is előadást tartott a konferencián. A vándorkiállítás fotói nyitvatartási időben tekinthetők meg az intézmény galériájában.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.