Kezdenek tisztulni a borok, de a tökéletességre még várni kell

facebook megosztás

Korábban volt a szüret, így korábban tisztulnak a borok – volt, ahol már újbormustrát is tartottak. A cserfői hegyhátakon sokan elégedettek a mustfokokkal, jelenleg az utómunkálatok zajlanak a pincékben.

Sok gazdával beszélgetve az a tapasztalat, hogy szinte csodaszámba mennek a mustfokok – kezdte Ábrahám János. A borász a Híradó kérdésére elmondta: a magas mustfok együtt jár az alacsony savval, ami a borok tisztulását visszafogja. 

bor

- Nekem két tételem van. A szürkebarátot láttátok, az gyönyörű tiszta, az olaszrizlingbe viszont belecsúszott az úszófedél, ezért egy kis problémája volt, de most pikk-pakkra ki fogom kezelni - mondta el Ábrahám János.

A novemberi, Márton-napi pincejárást megelőzően már volt egy újbormustra Cserfőn, amelynek az az értelme, hogy a termelők még viszonylag korán visszajelzést kapjanak arról, milyen állapotban van a boruk, így még be lehet avatkozni – fogalmazott a szakember.

- Három bíráló segítette a munkánkat, huszonpár tételt hordtunk össze innen Cserfőről és Bagóhegyről. Ahogy néztem a nevezési listát, a borok fajtáit, egyre kevesebb a vegyes fehérnek nevezett vagy vegyes vörösnek nevezett bor, inkább fajtákat neveznek. Azt látom, azt tapasztalom, hogy jön a vásárolt termés. Megveszik máshol, például Somogyban – én idén éppenséggel nem vásároltam – de vásárolt fajtaborokat minősíttettek – árulta el a borász. 

Ábrahám János szerint a mustrára nevezett borokat illatra, zamatra kicsit szegényebbnek ítélték a bírálók, de a folyamatnak még nagyon az elején tartunk, igazán tökéletesek majd karácsonyra, januárra lesznek a nedűk.

V.A.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.